Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Η άλλη Mona Lisa στο μουσείο Prado

Η άλλη  Mona Lisa  στο  μουσείο PradoΣτο μουσείο Prado εντοπίστηκε  αντίγραφο της Mona Lisa, το οποίο φαίνεται ότι φιλοτεχνήθηκε στο στούντιο του Leonardo παράλληλα με το αυθεντικό έργο που τώρα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου. Αυτή η συγκλονιστική διαπίστωση  φαίνεται να αλλάζει  την κρατούσα  αντίληψή  για τον πιο διάσημο πίνακα του κόσμου. 
Οι συντηρητές του Prado στη Μαδρίτη έκαναν πρόσφατα μια εκπληκτική ανακάλυψη, κρυμμένη κάτω από μαύρη μπογιά και στρώσεις από βερνίκι.
Τα ίχνη από μαύρη μπογιά και βερνίκι αφαιρέθηκαν από τους συντηρητές του Prado αποκαλύπτοντας, τις λεπτομέρειες από το τοπίο της Τοσκάνης, το οποίο καθρεφτίζει το φόντο του αριστουργήματος του Leonardo  το οποίο φέρει  μια πιο ζωηρή έκφραση στα δελεαστικά μάτια και το αινιγματικό χαμόγελο της Lisa.

Στο αυθεντικό έργο που βρίσκεται στο Λούβρο  το πρόσωπο της Lisa είναι σκοτεινό εξαιτίας του παλιού, σπασμένου βερνικιού, που την κάνει να φαίνεται σχεδόν μεσήλικη.   Στο αντίγραφο του Prado μπορούμε να τη δούμε όπως θα φαινόταν πράγματι εκείνη την εποχή,μια λαμπερή, νέα γυναίκα περίπου 20 χρονών.
Αυτό που αρχικά θεωρήθηκε αντίγραφο της Mona Lisa φιλοτεχνημένο μετά το θάνατο του Leonardo, αποδείχθηκε τελικά πως φιλοτεχνήθηκε από μαθητή του, o οποίος δούλευε παράλληλα με εκείνον.

 http://www.newsbomb.gr/politismos/story/124237/i-alli--mona-lisa--sto--moyseio-prado