Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Το... θυμήθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές - Παπανδρέου: Συγγνώμη για την ανεργία και τις μειώσεις σε μισθούς σε συντάξεις!


- Εκ μέρους όλου του πολιτικού κόσμου και όχι προσωπική η συγγνώμη Παπανδρέου
- «Καλύτερα θυμωμένοι οι Έλληνες, παρά χρεοκοπημένοι» είπε
- Διευκρίνισε δυο χρόνια μετά τι εννοούσε με το «λεφτά υπάρχουν»
- «Ήξερα από την άνοιξη του '11 ότι το ΠΑΣΟΚ δε μπορούσε να συνεχίσει μόνο του»
Όλα καλώς καμωμένα, όλα για το συμφέρον της πατρίδας και για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Και μια συγγνώμη, όχι προσωπική αλλά στο όνομα όλων, καθυστερημένη, ίσως και ανούσια πια. Ανούσια γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις που τσεκουρώθηκαν, δε θα επιστρέψουν. Και γιατί οι χιλιάδες που έμειναν άνεργοι, δε θα βρουν δουλειά εξαιτίας της.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη χώρα για δυο ολόκληρα χρόνια, που την οδήγησε στο ΔΝΤ, στο δανεισμό, στην τρόικα και στο μνημόνιο, προτιμά τους Έλληνες θυμωμένους, παρά χρεοκοπημένους. Αυτό είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Πελοπόννησος''.

«Καλύτερα οι Έλληνες να θυμώνουν γι' αυτά που ζουν, παρά να ζήσουν την απόλυτη καταστροφή μιας χρεοκοπίας. Και αυτό το αποτρέψαμε. Ξέραμε ότι θα έχει κόστος. Αλλά ήταν συλλογική η απόφασή μας να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον» είπε. Και μιλώντας για συλλογικό καθήκον, ζήτησε και συλλογική... συγγνώμη!

Οι μισθοί και οι συντάξεις έφτασαν σε επίπεδα Βουλγαρίας. Χιλιάδες Έλληνες δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Η ανεργία «χτυπάει» κόκκινο και ξεπερνά ο ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Για όλα αυτά «θα ήθελα εκ μέρους όλου του πολιτικού κόσμου να τους ζητήσω συγνώμη» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Φταίνε όμως και οι άλλοι. Οι προηγούμενοι, μην τα ξεχνάμε... «Πληρώσαμε και πληρώνουμε λάθη δεκαετιών. Δεν μπόρεσα να αποτρέψω τις άδικες αποφάσεις που είχαμε ανάγκη, για να μην καταρρεύσει η χώρα. Και αυτό, είναι ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων, είτε κυβέρνησαν, είτε όχι τη χώρα. Τους διαβεβαιώνω με το χέρι στην καρδιά πως έκανα ό,τι μπορούσα, έκανα ό,τι ήταν δυνατόν».

Τι σημαίνει «λεφτά υπάρχουν»
Το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του 2009, που λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου αποδείχθηκε πως έπρεπε να έχει και ένα «δεν» στη μέση, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε για πρώτη φορά τι εννοούσε και... ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά γιατί πλέον, όπως λέει, τον επιβεβαιώνει!

«Άκουσα τον κ. Σαμαρά πρόσφατα, να λέει ότι «η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα που την κατάντησαν υπερχρεωμένη. Ποιά είναι η περιουσία της χώρας μας: Είναι ο φυσικός της πλούτος… και είναι - πάνω απ' όλα - το ταλέντο των ανθρώπων της…». Τον ευχαριστώ που επαναλαμβάνει όσα λέω εδώ και χρόνια. Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν έλεγα «λεφτά υπάρχουν». Ποτέ δεν το εννόησα ως εντολή για παροχές».

Από την άνοιξη του 2011 ήταν βέβαιος ο πρώην πρωθυπουργός ότι το ΠΑΣΟΚ δε μπορούσε να συνεχίσει μόνο. Παραιτήθηκε βέβαια τον Ιούνιο, αλλά μόνο προφορικά και δεν τον άφησαν να φύγει. Και φτάσαμε στο δημοψήφισμα και τις εξελίξεις του Νοεμβρίου.

«Από την άνοιξη του 2011, ήταν για μένα πια ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να συνεχίσει μόνο του την εθνική προσπάθεια. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος είχε ήδη από τότε, και για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, φτάσει στα όρια της», λέει ο Γ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι συμβατικός πολιτικός. «Κάθε φορά που λέω ότι δεν είναι η εξουσία αλλά η προσφορά στον τόπο που με ενδιαφέρει, το εννοώ».

«Κανένα κόμμα δεν μπορεί πια μόνο του - και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο απλά δεν έχει καταλάβει τι γίνεται και δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται», πρόσθετη, σε ακόμη μια αιχμή προς τον Αντώνη Σαμαρά, που ζητά αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Δε με φοβίζει το ειδικό δικαστήριο»
Οι φωνές που θέλουν την παραπομπή του ίδιου αλλά και υπουργών της κυβέρνησης του σε ειδικό δικαστήριο πληθαίνουν, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει πως δεν τον φοβίζει τίποτα. «Πολλοί επιχείρησαν να τελειώσουν την οικογένειά μου σε Ειδικά Δικαστήρια. Ο εκφοβισμός, οι απειλές, οι σκευωρίες προς τους Παπανδρέου από συμφέροντα ή ακραίες φωνές, είναι γνώριμο φαινόμενο. Αλλά όσο στημένες και να είναι οι κατηγορίες, η αλήθεια διαλύει τις σκευωρίες και αποκαλύπτει τους σκευωρούς. Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία. Ούτε με απασχολεί λοιπόν, ούτε με φοβίζει το ενδεχόμενο. Δεν φοβάμαι την αλήθεια - άλλοι πρέπει να την φοβούνται».

«Μοναδική σοβαρή επιλογή το ΠΑΣΟΚ»
Οι εκλογές πλησιάζουν και ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «μοναδική σοβαρή επιλογή αν θέλουμε να μην κινδυνεύσει η παρουσία της χώρας στο ευρώ και αν θέλουμε να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες που έκαναν μέχρι τώρα οι Έλληνες πολίτες».

Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, την επόμενη των εκλογών χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, βασισμένη στην ευρύτερη δυνατή συμμαχία σταθερότητας και προόδου, που να μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Το κίνημά μας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και όλοι μας πορευόμαστε με αυτή την προτεραιότητα, μ' ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση». http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=136096&catid=9