Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τίμησε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη με τη "Δράση Ζ", αναβιώνοντας τη συγκέντρωση, τη συνωμοσία, τη δολοφονική επίθεση, την τρελή πορεία του τρίκυκλου και τις τελευταίες στιγμές στο ΑΧΕΠΑ του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963.
Στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου - Ερμού και Σπανδωνή στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα γκρίζα κτίρια ήταν ίδια με εκείνα του Μάη του '63.
Οι δρόμοι, η βροχή και οι γκρίζες ομπρέλες των 500 και πλέον θεατών και συμμετεχόντων στη "Δράση Ζ" έδιναν τον τόνο.

Ήταν το ίδιο ακριβώς σημείο, όπου το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 το παρακράτος που δρούσε στην Ελλάδα σκότωσε τον ειρηνιστή βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
Οι άνδρες με τα μαύρα κοστούμια και τα λευκά περιβραχιόνια με το "Ζ" γραμμένο κατακόκκινα, ένα παλιό "δολοφονικό" τρίκυκλο που έπαιξε κι αυτό το «ρόλο» του.
Μια μικρή εξέδρα, μια γιγαντοοθόνη όπου προβλήθηκαν οι σκηνές της ταινίας, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός ("Ζ"), ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος (πρωτοστάτησε στις δημοσιογραφικές έρευνες και δημοσιεύματα μετά τη δολοφονία και στη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση "Λαμπράκη").
Ο γιος του δολοφονηθέντα βουλευτή και ηθοποιοί στους ρόλους των πρωταγωνιστών του γεγονότος μιας νύχτας που άλλαξε τον ρου της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας.
"Τι συμβαίνει, γιατί έκλεισε ο δρόμος;" ρώτησε ο οδηγός ταξί στον νεαρό αστυνομικό που διέκοπτε την κυκλοφορία με κόκκινες κορδέλες τη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου.
"Σκότωσαν το Λαμπράκη" απάντησε…
Ήταν αναβίωση της ιστορίας για να θυμηθούν οι παλιότεροι (και ήταν πολλοί αυτοί που συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο όπου βρέθηκαν και το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 -νεαρά παιδιά τότε- ηλικιωμένοι με το βάρος της γνώσης, της συγκίνησης, ίσως και των τύψεων σήμερα) και να μάθουν οι νεώτεροι...
http://news247.gr/eidiseis/anaviwsh_ths_dolofonias_toy_lamprakh.1793579.html