Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Επί τάπητος η ανθρωπιστική κρίση στον ΟΗΕ

Απόντες ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα

Στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία θα επικεντρωθεί η σημερινή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η απουσία των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.....

 πιθανότατα θα υπογραμμίσει την παράλυση στον διεθνή οργανισμό σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να τερματιστεί η 17μηνη σύγκρουση.

Καθώς η Συρία ολισθαίνει ακόμα πιο βαθιά σ' ένα εμφύλιο πόλεμο, το 15μελές συμβούλιο παραμένει σε αδιέξοδο για την ανάληψη δράσης, αφού η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια απόφασης τα οποία υποστήριζαν δυτικές κυβερνήσεις, επικρίνοντας την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων.

Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου ως αύριο, ήλπιζε ότι το σώμα αυτό θα συνενωνόταν για να χειριστεί την ανθρωπιστική κρίση και για το σκοπό αυτό συγκάλεσε τη σημερινή σύνοδο, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία: η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία.

Αλλά λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη στέλνουν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στη Νέα Υόρκη και από τα μόνιμα μέλη -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία- μόνο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Διπλωμάτες είπαν ότι πέρα από πιθανές ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες βοήθειες από μεμονωμένες χώρες σήμερα δεν αναμένεται καμιά περαιτέρω ενέργεια από το ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η απόφαση που έλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να μην συμμετάσχει στη σύνοδο αντανακλά σαφώς την αμερικανική άποψη ότι όσο η Μόσχα τάσσεται υπέρ του Άσαντ δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες.

Η Γαλλία συγκάλεσε την σύνοδο των ΥΠΕΞ παρ' όλ' αυτά, ως μια «έκκληση στην συνείδηση της διεθνούς κοινότητας και μια έκκληση για την κινητοποίηση για να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικά θέματα χωρίς να παραβλέπεται η πολιτική διάσταση».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται επικρίσεις καθώς οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν παθητικό σε ό,τι αφορά τη Συρία, αντίθετα με τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ανάληψη δράσης από μια διεθνή συμμαχία και κατόπιν το NATO στη Λιβύη, όπου οι αντάρτες με την συνδρομή των ξένων δυνάμεων ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι πέρυσι.

Πάνω από 200.000 Σύροι -έως και 300.000 σύμφωνα με ορισμένες οργανώσεις αρωγής- έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις στη Συρία αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πέρυσι, ενώ έως και 3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Η Τουρκία, η οποία έχει δεχθεί την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων, θέλει να δοθεί μια λύση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη χθες να προστατεύσουν τους εκτοπισμένους Σύρους εντός της χώρας τους, όμως ο Άσαντ απέρριψε τις προτάσεις για την δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης εντός του εδάφους της χώρας.

Ο Κόφι Άναν, ο οποίος υπήρξε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στην Συρία, απέδωσε την αποτυχία των εξάμηνων προσπαθειών του να τερματιστεί η κρίση. Το Σάββατο, αντικαθίσταται από τον βετεράνο Αλγερινό διπλωμάτη Λάκνταρ Μπραχίμι.

 http://www.newsbeast.gr/world/arthro/405707/epi-tapitos-i-anthropistiki-krisi-ston-oie/