Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΠΩΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ 1.311.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ HSBC

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε γραπτώς ο Γιάννος Παπαντωνίου στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, δεν γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου και γι’ αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στις δηλώσεις τού «πόθεν έσχες».
Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει ότι  πρόκειται για λογαριασμό που άνοιξε η κυρία Σταυρούλα Κουράκου με τον πρώτο της σύζυγο για την αποκατάσταση των δύο υιών τους.
Αναφέρει επίσης ότι...


 όλα τα χρήματα τοποθετήθηκαν το 2000, ενάμιση χρόνο προτού αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.      

Σύμφωνα με την γραπτή κατάθεση, το συνολικό ποσό που εμβάστηκε στον αρχικό λογαριασμό είναι 1.311.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στις 2.5.2000 το ποσό των 585.000 ευρώ, στις 4.8.2000 το ποσό των 226.000 ευρώ και στις 11.8.2000 το ποσό των 500.000 ευρώ.

Όπως ο ίδιος δηλώνει, το συνολικό ποσό είχε συγκεντρωθεί από χρήματα του πρώην συζύγου της κυρίας Κουράκου, από προσωπικά της χρήματα, από χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς με τον κ. Παπαντωνίου και ήδη δηλωθέντες λογαριασμούς, από τους οποίους γίνονταν σταδιακά αναλήψεις από το 1994. Από το 2000 και έπειτα δεν κατατέθηκε κανένα άλλο ποσό.

Στα τέλη του 2010 σχεδόν το συνολικό ποσό που είχε εξαχθεί και επενδυθεί, επαναπατρίστηκε  (πλην ενός ποσού 40.000 δολαρίων ΗΠΑ) με τις νόμιμες διαδικασίες  - σύμφωνα με τον πρώην υπουργό  - και καταβλήθηκε ο σχετικός φόρος.  

Ο κ. Παπαντωνίου συμπεραίνει στο υπόμνημά του πως «δεν υφίσταται ζήτημα φοροδιαφυγής», σημειώνοντας πως το ποσό αυτό με επενδύσεις ανήλθε στα 2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και κατατέθηκε σε ελληνική τράπεζα στο όνομα των δύο παιδιών, αποκλειστικά στο όνομα της μητέρας τους, εν αγνοία των ανήλικων τότε παιδιών.

«Το γεγονός εξάλλου ότι δήλωσα δημόσια αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος "Σταυρούλα Κουράκου" σε περιοδικό στις 3.10.2012 ότι δεν διατηρώ ούτε εγώ ούτε η σύζυγός μου κανέναν λογαριασμό στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας αποδεικνύει ότι πραγματικά δεν γνώριζα τίποτα σχετικό εκείνη τη στιγμή. Είναι προφανές ότι, αν γνώριζα, δεν θα έκανα τέτοια δήλωση», υποστηρίζει ο κ. Παπαντωνίου.

Στο ίδιο υπόμνημα κάνει λόγο για ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που συνδέουν τα χρήματα με μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. http://prezatv.blogspot.gr/2012/12/1311000-hsbc.html