Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Ένα μεγάλο ερώτημα που ήδη προκαλεί προβληματισμό τόσο στους αρμοδίους όσο και στους ίδιους τους νέους, είναι το τι σημαίνει η επόμενη μέρα των κρίσιμων αποφάσεων για την επόμενη μέρα, για τον μεγάλο αριθμό νέων που είτε σπούδασαν είτε σπουδάζουν σε προγράμματα που σχετίζονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα. Δεδομένου ότι ο τομέας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου το ήμισυ, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την....


 εργοδότηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα το Τμήμα Εργασίας ήδη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ακραίων σεναρίων.

Τμήμα Εργασίας: Ναι υπάρχει απαισιόδοξη πρόβλεψη για τον τομέα

Μιλώντας στο SigmaLive, o Ανώτερος Λειτουργός Εργασίας του Τμηματος Εργασίας, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι οι αρμόδιοι εργάζονται πυρετωδώς ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένοι ακόμα και για το σενάριο όπου η ανεργία θα αυξηθεί μέχρι και 10%. Το Τμήμα Εργασίας, διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή 46.000 άνεργους. Ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργείου Εργασίας, με στόχο τον καταρτισμό προγραμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακόμα και ακραία σενάρια. Σε ότι αφορά τα ανεργιακά επιδόματα έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία απόψεων μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων.

Τον Φεβρουάριο του 2013, υπήρχαν 839 εγγεγραμμένοι άνεργοι στον τομέα των χρηματοοικονομικών, σε σύγκριση με 442 που ήταν τον ίδιο μήνα το 2012, καταγράφοντας αύξηση 89,8%.

Τόνισε ότι η συρρίκνωση του χρηματοικονομικού τομέα, σαφώς και προβληματίζει τους αρμόδιους, παρόλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν ασφαλής προβλέψεις αυτή τη στιγμή, αφού είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσει η οικονομία.

Συμβουλές προς φοιτητές και νέους

Ο Αντρέας Χρίστου, τόνισε πως με τα σημερινά δεδομένα, οι φοιτητές θα πρέπει να διευρύνουν τους ορίζοντες τους ακολουθώντας συμπληρωματικά προγράμματα τα οποία θα τους ανοίξουν περισσότερες πόρτες. «Σε αυτό το στάδιο τα μηνύματα λένε ότι οι υπεράκτιες εταιρείες που ασχολούνται με την ναυτιλία δεν έχουν βλέψεις για αποχώρηση από την Κύπρο. Καλή επιλογή είναι και ο συνδυασμός αυτών των σπουδών με τη διαχείριση γης», είπε, προσθέτοντας ότι οι εξειδικευμένες σπουδές ενδεχομένως σήμερα να μην είναι ότι καλύτερο.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι η ευελιξία των κυπριακών μικρών επιχειρήσεων, θα τους επιτρέψει να αντιδράσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Προβλέψεις εταιρειών παροχής υπηρεσιών

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG, Aντρέας Χριστοφίδης, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει προκαλέσει και τη δυσαρέσκεια αρκετών ξένων πελατών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο τομέας της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, δεν αναμένεται να επηρεαστεί σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις σε τόσο βαθμό. Αυτό που προβληματίζει όμως, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες πλέον δεν μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να φέρει μείωση στον κύκλο εργασιών τους, κάτι που συνεπάγεται με αρνητικές επιπτώσεις και στον τομέα των υπηρεσιών. Είναι για αυτό, πρόσθεσε, που πρέπει η Κυβέρνηση να βρει τους τρόπους για να στηρίξει τις επιχειρήσεις μέχρι οι τράπεζες να είναι σε θέση να το κάνουν.

Ερωτηθείς σε ότι αφορά το πρόβλημα τις ανεργίας και τους νέους απόφοιτους στον τομέα, είπε ότι στόχος των εταιρειών αυτή τη στιγμή, είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Εντούτοις όμως, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν οι φοιτητές οι οποίοι θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του 2013 και του 2014, εξήγησε.

«Οι απολύσεις όμως θα δημιουργούσαν επιπλέον προβλήματα στην οικονομία. Εμείς θα προτιμήσουμε να λάβουμε άλλα μέτρα προκειμένου να προστατέψουμε το προσωπικό μας», κατέληξε.

Η επιλογή της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί πλέον εναλλακτική επιλογή για τους χιλιάδες νέους άνεργους, οι οποίοι μπορούν να αποταθούν για εργασία μέσω επίσημων ιστοσελίδων, όπως της Epso (http://europa.eu/epso/index_el.htm). Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, κάλεσε τις προηγούμενες μέρες του αρμόδιους της ΕΕ, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες έναντι των εργαζομένων.

Ένα χρήσιμο εργαλείου για τους άνεργους, είναι επίσης το μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να ψάχνουν για αγορά εργασίας ανά το παγκόσμιο και τους φέρνει σε επαφή με εργοδότες.


 http://prezatv.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2791.html