Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

To ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για επέκταση του μοντέλου της Κύπρου και σε άλλες χώρες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποτελέσει μοντέλο επίλυσης ανάλογων κρίσεων, άφησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις λέγοντας ότι «είναι δύσκολο η περίπτωση αυτή να επεκταθεί», όχι όμως αδύνατον.
Η Κύπρος είναι «μοναδική περίπτωση», επέμεινε, αποφεύγοντας να...
  απαντήσει σε ερωτήσεις αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης για την Κύπρο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, σε ερώτηση για το ποια ήταν η θέση του Ταμείου για την πρώτη συμφωνία στο Eurogroup και αν το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ράις επισήμανε ότι «δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη».
Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ προσφέρει «πλήρη υποστήριξη» στις κυπριακές αρχές και στον Κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την "ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών" της συμφωνίας κι αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου.
Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία, όπως είπε, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος Απριλίου.
«Γνωρίζουμε ότι η προσαρμογή που συνεπάγεται από το σχέδιο, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνώνεται και η οικονομία θα προσαρμόζεται ανάλογα», είπε ο κ. Ράις, "θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον Κυπριακό λαό για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά, τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο βιώσιμο και αναπτυξιακό».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η τελική (δεύτερη) συμφωνία στο Eurogroup αντιμετωπίζει το "βασικό πρόβλημα" της Κύπρου, δηλαδή τον "υπέρμετρα μεγάλο τραπεζικό τομέα, με τις δυο μεγάλες τράπεζες που είναι βαθιά χρεωμένες", όπως σημείωσε, "προστατεύοντας πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες".
Ο κ. Ράις ανέφερε ότι το ΔΝΤ υπερασπίστηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, λέγοντας ότι είχε την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών και θα βοηθήσει τη χώρα να αναπτύξει μια υγιή οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για την Ευρώπη να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος.
Ενδεικτικό είναι το κύριο άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλουν να εξηγήσουν σαφώς για ποιο λόγο αποτελεί εξαίρεση η κυπριακή περίπτωση, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ουσιαστική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής αναδιανομή πόρων.
Το τελικό σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο, όπως τονίζεται, αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς δεν περιλαμβάνει κούρεμα στις καταθέσεις έως των 100.000 ευρώ, ενώ αντίθετα αναδιαρθρώνει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, επιβάλλοντας υψηλές απώλειες στους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και στους μεγαλοκαταθέτες.
Τέλος, επαναλαμβάνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θα πρέπει ωστόσο να πείσουν τους πολίτες και τις αγορές ότι έχουν εξάγει τα σωστά συμπεράσματα από την κρίση. Θα πρέπει δηλαδή να πουν σαφώς για ποιο λόγο η Κύπρος αποτελεί "μοναδική περίπτωση", ενώ οφείλουν να προωθήσουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις. Προς το παρόν, έχουν αποτύχει και στα δύο σημεία, υποστηρίζεται στο κύριο άρθρο του Μπλούμπεργκ.
 http://dailynews24.gr/dailynews24/item/25444-to-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82.html