Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Πορτογαλία: Πάνω από 10% το έλλειμμα της χώρας

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας διογκώθηκε περαιτέρω, φτάνοντας το 10,6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 7,9% την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012, σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το στόχο της κυβέρνησης για φέτος, που είναι να περιοριστεί στο 5,5%, ανακοίνωσε σήμερα η πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία INE...Το έλλειμμα διογκώθηκε από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Banif με 700 εκατ. ευρώ (1,8% του πορτογαλικού ΑΕΠ), εξήγησε το INE. Η κίνηση έγινε ώστε η όγδοη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα ίδια κεφάλαιά της που έχουν καθοριστεί με βάση το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας από την Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε νωρίτερα ότι έστω κι εάν το έλλειμμα ξεπεράσει το 10% το πρώτο τρίμηνο, αυτό δεν θα αποτρέψει την επίτευξη του στόχου της Λισαβόνας να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5%. Το 2012 το έλλειμμα ανερχόταν στο 6,4%. Ο Γκάσπαρ σημείωσε πως εξαιρουμένης της δαπάνης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, το δημόσιο έλλειμμα περιορίζεται σε ένα επίπεδο «κοντά στο 8,7%».

Η Πορτογαλία έχει προχωρήσει σε μαζικές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ύψους 78 δισεκατ. ευρώ το 2011.

Οι διεθνείς πιστωτές χαλάρωσαν τους δημοσιονομικούς στόχους της Πορτογαλίας δίνοντάς της άλλον ένα χρόνο, ως το 2015, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%. Όμως ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου δήλωσε πρόσφατα ότι οι στόχοι ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθούν εκ νέου εάν η οικονομία της Πορτογαλίας δεν ανακάμψει.

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον φέτος, ενώ η ανεργία έχει φθάσει το 18%.
 http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=218211&catid=7