Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΤΑ g@ΜhΣΟΥn ΟΛΑ ΠΡΟ ΣΟΙΜΠΛΕ

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΤΑΒΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟuΤ@Ν@ΚΙ@ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ.
ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Πρωτομηνιά στην Αθήνα θα κάνουν οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα έχουν τις πρώτες επαφές με το οικονομικό επιτελείο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (ίσως την Τρίτη 2 Ιουλίου).

Με ανοιχτή ολόκληρη την ατζέντα επιστρέφουν οι τροϊκανοί και βιάζονται να προλάβουν τον Σόιμπλε
Προς το παρόν, είναι άγνωστο πόσο θα.. διαρκέσει η αξιολόγηση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι ελεγκτές επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν απ' τις 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει ακόμα μία φορά ολόκληρη η ατζέντα των θεμάτων που εκκρεμούν ώστε να εγκριθεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ, όπως:

* Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων: Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση εάν δεν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις για την κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στον Ιούλιο.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν. Γι' αυτόν το λόγο στόχος τόσο του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και του υπουργού Οικονομικών είναι να αποσπάσουν από την τρόικα τρίμηνη «ανάσα», ώστε να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πρόγραμμα το φθινόπωρο.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν το τελευταίο διάστημα ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μόνο εφόσον εκπληρωθούν στο ακέραιο τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Παρ' όλα αυτά, στο μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι τη θετική έκβαση του αιτήματος θα βοηθήσει:

* Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

* Η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τις αλλαγές στο Δημόσιο του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τον τέως υπουργό Αντώνη Μανιτάκη.

* Ο «αποκεφαλισμός» των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα δείξει την πίστη της να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

* «Τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ- Δημοσιονομικό κενό: Ο νέος υπουργός Υγείας πρέπει να παρουσιάσει την οριστική λύση που θα καλύψει τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ. Αν ο κ. Γεωργιάδης καταφέρει να πείσει την τρόικα για τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, τότε οι διαπραγματεύσεις του κ. Στουρνάρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού τη διετία 2013-2014, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, θα είναι ευκολότερες. Εφόσον τα αρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών καταφέρουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο κάλυψης του κενού για το 2013, τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει χρόνο έως τον Σεπτέμβριο για το δεύτερο σκέλος που αφορά το 2014.

* Εσοδα: Η τρόικα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ηδη έχει εκφράσει επανειλημμένα τον προβληματισμό της για την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα, καθώς στο πεντάμηνο η «τρύπα» έφτασε τα 540 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η πορεία αυτή θα αναστραφεί, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, το φόρο ακινήτων του 2013, τους ΦΑΠ 2011-2012 και άλλους φόρους που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV