Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΑΠΟΛΟΓΙΑ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΤΑΝΤΟ

Μίζες ύψους ογδόντα τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ υποστηρίζει ότι διακινήθηκαν στην πολύκροτη υπόθεση των υποβρυχίων ο 66χρονος ναυλομεσίτης Μιχάλης Ματαντός, που απολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο αρμόδιο δικαστικό όργανο κατά της διαφθοράς και τελικώς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ.
Τορπίλες για μίζες 84 εκατ. € από τον Ματαντό
Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Οπως προκύπτει από τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και επιβεβαιώνεται από την απολογία Ματαντού, τεράστια χρηματικά ποσά κατέληξαν στον....


 πρώην υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, καθώς και στον πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρη Εμμανουήλ. Περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ... φέρεται να κατέληξαν στα δύο αυτά πρόσωπα.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal στην Ελλάδα (μέσω αυτής φέρεται να διακινούσε χρήματα που προορίζονταν για «ωφέλιμες πληρωμές»), μετά τη μαραθώνια και καθοριστική για τις εξελίξεις απολογία του, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως υπήρξε θύμα της αφέλειάς του αφού, όπως είπε, εξαπατήθηκε από τους Γερμανούς οι οποίοι του απέκρυπταν την αληθινή αιτία των χρηματικών καταβολών που έκανε.

Ο ίδιος εμφάνισε τον εαυτό του ως έρμαιο των Γερμανών και παραδέχτηκε στην απολογία του πως από τους λογαριασμούς της εταιρείας του διακινήθηκαν 84 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Οπως ισχυρίστηκε, από τα χρήματα αυτά ο ίδιος έλαβε 28-29 εκατομμύρια ευρώ.
Ο 66χρονος ναυλομεσίτης και εκπρόσωπος της Ferrostaal  στην Ελλάδα Μ. Ματαντός ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα χρήματα κατέληξαν στον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και στον πρώην πρόεδρο των Ν
Ο 66χρονος ναυλομεσίτης και εκπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα Μ. Ματαντός ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα χρήματα κατέληξαν στον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και στον πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ.

Ο Μιχάλης Ματαντός, που είχε αναλάβει την επιδιόρθωση και κατασκευή των υποβρυχίων, αποκάλυψε ακόμα μία παράνομη πληρωμή ύψους 945.000 ευρώ προς τον Σωτήρη Εμμανουήλ, που πρόσφατα προφυλακίστηκε για την ακύρωση συμφωνίας των ελληνικών ναυπηγείων με γνωστό εφοπλιστή.
Στην ερώτηση των ανακριτών για το τι χρήματα έλαβε για τα υποβρύχια 209 και 214; (- Εκτός από τον λογαριασμό αυτό στη MIE SA Λουκέρνης λάβατε ποτέ άλλη αμοιβή από την κοινοπραξία σε άλλους λογαριασμούς δικούς σας στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή αλλού;), απαντά:
Ο Μ. Ματαντός υποστήριξε πως το 1.000.000 ευρώ του Γιάννη Μπέλτσιου  παραδόθηκε με σακβουαγιάζ στο γραφείο του σε μετρητά, όπως είχε απαιτήσει ο ίδιος ο πρώην συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου.  
Ο Μ. Ματαντός υποστήριξε πως το 1.000.000 ευρώ του Γιάννη Μπέλτσιου παραδόθηκε με σακβουαγιάζ στο γραφείο του σε μετρητά, όπως είχε απαιτήσει ο ίδιος ο πρώην συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Εχω αναλυτικά αναφερθεί στις Γερμανικές Αρχές για τις συμβάσεις που υπέγραψα με τη FERROSTAAL. Επαναλαμβάνω ότι τον Οκτώβριο του 2003 έγινε για λόγους συμμόρφωσης προς τον ΟΟΣΑ μια νέα συμφωνία με το Βερετέκι όπου αναφερόταν ως ποσοστό της προμήθειας μου το 5%.
Τελικά μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας που ανερχόταν σε περίπου 1,8 δισ. Ετσι εγώ έλαβα με επιφύλαξη περί τα 28-29 εκατομμύρια ευρώ και έδωσα περίπου 51-52 εκατομμύρια σε τρίτους σύμφωνα με τις εντολές τους. Σύνολο καταβολών 80 εκατομμύρια όλα στη UBS Λουκέρνης και κανένα άλλο ποσό σε κανένα άλλο λογαριασμό».
Τορπίλες για μίζες 84 εκατ. € από τον Ματαντό
Τα ερωτήματα
Ο Μιχαήλ Ματαντός κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία, αφού φέρεται να μεσολάβησε προκειμένου να αναλάβει η γερμανική εταιρεία Ferrostaal την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων, το φθινόπωρο του 1997. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται:
«... Υποσχέθηκες τα παρακάτω ωφελήματα στον Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο του Ευαγγέλου και τον Σωτήριο Εμμανουήλ, προκειμένου αυτοί, ο μεν πρώτος υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εθνικής Αμυνας, ενώ ο δεύτερος υπό την ιδιότητά του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΝΑΕ να προβούν στις αναγόμενες στα καθήκοντά τους άνω ενέργειες για την προμήθεια και εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων, κατά παράβαση των καθηκόντων τους. Τα ωφελήματα αυτά, τα οποία υποσχεθήκατε πριν τις ενέργειές τους και πριν την κατάρτιση των συμβάσεων, τα καταβάλατε σε χρόνους πριν και μετά την κατάρτιση των συμβάσεων.
Συγκεκριμένα: Οι παράνομες πληρωμές συμφωνήθηκε μεταξύ εσάς και της γερμανικής εταιρίας FERROSTAAL ότι θα διενεργούνταν με τη μεσολάβηση της εταιρείας ΜΙΕ (Marine and industrial enterprises SA), ιδιοκτησίας σου, η οποία θα μεταβίβαζε περαιτέρω τα χρήματα, κατόπιν εντολών των υπευθύνων της FERROSTAAL HAUN και MUHLENBECK, είτε απευθείας στα δωροδοκούμενα πρόσωπα είτε στους υπόλοιπους από εσάς, οι οποίοι δημιούργησαν μία ομάδα ανθρώπων ενδιάμεσων, που ονόμασαν ''ΟΜΑΔΑ Α'' ή ''ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ'', και οι οποίοι θα προωθούσαν περαιτέρω τα χρήματα για δωροδοκία των ανωτέρω προσώπων και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων.
...Ετσι, καταβλήθηκαν από τη FERROSTAAL..., ήτοι συνολικά το ποσό των 84.001.861 ευρώ, με σκοπό να διατεθούν για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων τουλάχιστον 52.192.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα...».
Στο απολογητικό του υπόμνημα απαντά: «Πέραν μιας τυπικής χειραψίας στη σειρά των προσκεκλημένων σε μια δεξίωση το έτος 2002, ποτέ άλλοτε δε συνάντησα τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ουδέποτε του υποσχέθηκα οιοδήποτε ωφέλημα, και ουδέποτε του κατέβαλα -άμεσα ή έμμεσα- οιοδήποτε ποσό».
Οπως φαίνεται απέφυγε να βάλει ευθέως στο «κάδρο» τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
Ο Μιχάλης Ματαντός υποστήριξε πως το 1.000.000 ευρώ του Γιάννη Μπέλτσιου παραδόθηκε με σακβουαγιάζ στο γραφείο του σε μετρητά, όπως είχε απαιτήσει ο ίδιος ο πρώην συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου.
«... Κατόπιν σχετικής οδηγίας του κ. Haun, μου ζητήθηκε να καταβάλω στον κ. Μπέλτσιο σε δραχμές το ισόποσον του 1.000.000 ευρώ, ήτοι 340.000.000 δραχμές, και δη σε μετρητά!!! Στο εύλογο ερώτημά μου προς τον κ. Haun, για ποίον λόγο να προβώ σε καταβολή μετρητών, μου απήντησε ότι αυτό είχε απαιτήσει ο ίδιος ο κ. Μπέλτσιος για δική του διευκόλυνση.
Πράγματι, ο συνεργάτης μου κ. Αλέξανδρος Παπαντωνίου, μαζί με τον οδηγό μου, κ. Χρήστο Βουρή, μετέβησαν στο υποκατάστημα Πειραιώς της Royal Bank of Scotland, και προέβησαν τη μεν 22/3/2000 σε ανάληψη συνολικού ποσού 70.352.000 δραχμών σε δύο συναλλαγές (31.180.500 και 39.171.500 δραχμές), τη δε 3/4/2000 σε ανάληψη 281.497.500 δραχμών από τον υπ' αριθμ. 366717GRD011 τραπεζικό λογαριασμό που τηρούσε η ''MIE'' στην ως άνω τράπεζα.
1 εκατ. σε σακβουαγιάζ
Από το συνολικώς αναληφθέν ποσόν των 351.849.500 δραχμών, ποσόν 340.000.000 δραχμών (το οποίον αντιστοιχούσε σε 1.000.000 ευρώ) τοποθετήθηκε σε ένα μεγάλο μαύρο σακ βουαγιάζ, και απεστάλη την ίδια ημέρα (3/4/2000) με τον οδηγό μου και τον κ. Παπαντωνίου στο γραφείο του κ. Μπέλτσιου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπου και του παρεδόθη. Αμφότεροι οι ως άνω μάρτυρες, εφόσον κληθούν, θα επιβεβαιώσουν όλα τα ανωτέρω.
Ασχέτως από την όψιμη -και ίσως αναμενόμενη- άρνηση του κ. Μπέλτσιου περί εισπράξεως του συγκεκριμένου ποσού, εκείνη την περίοδο εγώ δεν είχα κανένα λόγο να υποπτευθώ ότι η συγκεκριμένη πληρωμή έγινε για κάποιον παράνομο σκοπό ή ότι θα διαβιβαζόταν περαιτέρω στον κ. Τσοχατζόπουλο.
Το γεγονός ότι σύμφωνα με τους κκ. Haun και Μuhlenbeck αλλά και την υπ' αριθμ. 6 KLs 565 Js 122815/11 απόφαση του Πρωτοδικείου Ι του Μονάχου ο κ. Μπέλτσιος είχε διασυνδέσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ και ιδίως επαφές με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, κ. Τσοχατζόπουλο, από τον οποίον και τον γνώρισαν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το στοιχείο αυτό μού είχε επιμελώς αποκρυβεί όταν μου ζητήθηκε να προβώ στην καταβολή του ανωτέρω ποσού, με υποχρεώνει σε αναθεώρηση της αρχικής μου θέσεως».
Λίιστα εταιρειών
Ο Μιχάλης Ματαντός παρέδωσε στον ανακριτή τις επωνυμίες εταιρειών, την ύπαρξη των οποίων εμφανίζεται να αγνοεί, οι οποίες όμως μέσω λογαριασμών του διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ για μίζες. Αλλωστε αναγνώρισε και ο ίδιος ότι είναι προφανές ότι χρησιμοποιήθηκαν για να κρύψουν ποσά που διακινήθηκαν για παράνομους σκοπούς.
Τα ονόματα των εταιρειών είναι: THOOSA ENERGY LIMITED, MARISO HELLAS LTD, BOYAR INVESTMENTS, HALMSI­DE INVESTME­NTS LTD, HATLAPA (EASTMED) LTD, DEMETRA EPENDITIKI DIMOSIA LTD, HEBOG CONSULTANCY LTD, S. Ρ SHIP - SAFE MARINE PRODUCTS & SE KERKINI ENTERPRISES LTD, CATSWORTH TRADING LIMITED, ZELAN LIMITED, NURIOUS OIL & TRADING LTD, HACKSTONSIDE Co LTD, KINDERMANN LTD, ELEMONE HOLDINGS LTD και KDC SERVICES LTD.
Υποστηρίζει ότι ήταν αφελής και καλόπιστος
«Δεν ήμουν μέλος ούτε της "Ομάδας Α" ούτε του "Κύκλου Προσευχής"»
Ο Μιχάλης Ματαντός αρνήθηκε ότι ανήκε στον λεγόμενο «κύκλο προσευχής», αφού ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε υψηλές γνωριμίες. «Ποτέ δεν ήμουν μέλος της περιβόητης ''ΟΜΑΔΑΣ Α'' ή του ''ΚΥΚΛΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ''. Λάμβανα τις εντολές για τις εκάστοτε πληρωμές από τη ''FERROSTAAL'' με τη συνήθη αιτιολογία ότι οι περισσότερες από αυτές προορίζοντο για το μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής εταιρείας στη Σαουδική Αραβία, ιδιοκτησίας του κ. Demirdjian, που θα παρήγγειλε εμπορικά πλοία στην Ελλάδα.
«Εντολείς οι Γερμανοί»
Το γεγονός ότι ποτέ δεν ιδρύθηκε καμία ανάλογη εταιρεία Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το γεγονός ότι η όλη ιδέα των σκαφών με σημαία Σαουδικής Αραβίας ήταν επινόημα της ''FERROSTAAL''/ ''ΟΜΑΔΑΣ Α'' για να με εξαπατήσουν στο να πραγματοποιώ πληρωμές, το συνειδητοποίησα με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πλέον η υπόθεση άρχισε να λαμβάνει στον Τύπο μορφή ''σκανδάλου'', και πάντως πολύ μετά τη λήξη της συνεργασίας μου με τη ''FERRO­STAAL''».
Επέμεινε πως τις εντολές τις έδιναν οι Γερμανοί για τις καταβολές των χρημάτων αγνοώντας τους πραγματικούς σκοπούς τους:
«Αξιολογώντας πλέον τα πράγματα εκ των υστέρων, διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι ήμουν έρμαιο των κκ. Haun και Muhlenbeck, οι οποίοι αποφάσιζαν τι θα πουν και σε ποιον, εξαπατώντας με κατά τις εκάστοτε περιστάσεις.
Με χρησιμοποίησαν και λυπάμαι που δεν αντελήφθην εγκαίρως τον στόχο τους. Υπήρξα, φοβούμαι, αφελής και καλόπιστος».
Οσο για τις μίζες που φέρονται να δόθηκαν στο Σ. Εμμανουήλ υποστήριξε: «Αυτές οι πληρωμές έγιναν υπό τις οδηγίες της ''FERROSTAAL'', και με το ειδικότερο σχόλιο ότι αφορούσαν στα έργα αναβαθμίσεως των Ελληνικών Ναυπηγείων, προκειμένου να καταστούν λειτουργικώς δυνατά να αναλάβουν την κατασκευή των νέων υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων. Εικάζω ότι η εταιρεία ''INVECO HOLDINGS S.A.'' συστήθηκε μόνον και μόνον για να διευκολύνει διάφορες ''συναλλαγές'' που δεν μπορούσαν να λάβουν χώρα από άλλο εταιρικό σχήμα του κ. Εμμανουήλ. Σε κάθε περίπτωση, εμμένω και πάλι στη θέση μου ότι δεν είχα την παραμικρή υποψία πως οι συγκεκριμένες δύο καταβολές προς την εταιρεία ''INVECO'' είχαν παράνομο υπόβαθρο...».
«... Εκανα επίσης μια πληρωμή προς τον κ. Γιώργο Αγουρίδη την 10/4/2000 ποσού 1.000.000 δολαρίων ΗΠΑ. Οπως κάθε άλλη καταβολή, αυτή έλαβε χώρα καθ' υπόδειξη της ''FERROSTAAL''.
O κ. Αγουρίδης, όπως μου ελέχθη, ήταν δικηγόρος, και συμπέρανα ευλόγως ότι η πληρωμή αφορούσε παροχή υπηρεσιών νομικού συμβούλου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην υπογραφή της σύμβασης το Φεβρουάριο του 2000».
Ταξίδια σε όλο τον κόσμο
Ο επιχειρηματίας δηλώνει έκπληξη ακόμα και για κινήσεις λογαριασμών που έγιναν από τους στενούς του συνεργάτες Χάγια και Παπαντωνίου. Είναι τα πρόσωπα στα οποία εκχώρησε την εταιρεία ΜΙΕ, που διακίνησε μίζες πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές οι περιγραφές του για ταξίδια στο Λονδίνο, την Αυστρία, την Αθήνα, αλλά και την Κύπρο, όπου υπογράφονταν συμφωνητικά με αμοιβές - μαμούθ για την παροχή δήθεν συμβουλευτικού έργου. Πίσω όμως από τις συναντήσεις και τα εμβάσματα υπήρχε καλά κρυμμένο σύστημα να ξεπλυθούν οι μίζες.

 http://prezatv.blogspot.gr/2014/01/blog-post_5976.html