Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Κίνα: Πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς με 11 δισ. ευρώ κατασχέσεις!


Κίνα: Πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς με 11 δισ. ευρώ κατασχέσεις!
 
 
Τουλάχιστον 90 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 11 δισ. ευρώ) από συγγενείς και συνεργάτες του πρώην «τσάρου» των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας, Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία εξήντα χρόνια, έχουν κατασχέσει οι κινεζικές αρχές.
Σύμφωνα με ....δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς περισσότεροι από 300 συγγενείς, πολιτικοί συνεργάτες, προστατευόμενοι και υπάλληλοι του Ζου έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Το εντυπωσιακό μέγεθος των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων και το εύρος των ερευνών σε συνεργάτες και συγγενείς του Ζου καθιστούν την έρευνα αυτή χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει την αποφασιστικότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταπολεμήσει τη διαφθορά ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια.
Σύμφωνα ωστόσο με το Ρόιτερς, η έρευνα μπορεί να υποκινείται εν μέρει από το γεγονός ότι ο Ζου εξόργισε την κινεζική ηγεσία, καθώς αντιτάχθηκε στη δίωξη του ανερχόμενου πολιτικού Μπο Σιλάι ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Ο 71χρονος Ζου έχει ουσιαστικά τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό αφότου ξεκίνησε επίσημα η έρευνα σε βάρος του, στα τέλη του 2013. Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς από το 1949, όταν κατέλαβε την εξουσία το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Πρόκειται για την απεχθέστερη (υπόθεση) στην ιστορία της Νέας Κίνας», είπε η μία από τις πηγές που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο.
Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση για τον Ζου ή τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Δεν κατέστη επίσης εφικτό να επικοινωνήσει το πρακτορείο με τον Ζου, την οικογένεια ή τους συνεργάτες του για να σχολιάσουν την υπόθεση και δεν είναι σαφές εάν εκπροσωπούνται από δικηγόρους. Οι εισαγγελικές αρχές και το γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς του κόμματος απέφυγαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.
Άλλες πηγές που είχαν μιλήσει πρόσφατα στο Ρόιτερς ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Σι διέταξε να ερευνηθούν οι κατηγορίες σε βάρος του Ζου στα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου. Δεν διευκρίνισαν τι αφορούσαν αυτές οι κατηγορίες, παρά μόνο ότι σχετίζονται με παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας, μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαφθορά. Μια τρίτη πηγή υποστήριξε ότι ο Ζου αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους ανακριτές, επιμένοντας ότι είναι θύμα του αγώνα για την εξουσία. «Ο Ζου Γιονγκάνγκ είναι σκληρός και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη», τόνισε.
Ο Ζου είχε ενταχθεί στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου το 2007 όπου ο προϋπολογισμός του, ως επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, ξεπερνούσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας. Αποσύρθηκε το 2012 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πετρελαίου της Κίνας την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις δύο πρώτες πηγές, οι εισαγγελικές αρχές και η υπηρεσία καταπολέμησης διαφθοράς του κόμματος «πάγωσαν» τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις ύψους 37 δισ. γουάν και κατέσχεσαν ομόλογα ύψους 51 δισ. μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν σε σπίτια στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και πέντε επαρχίες. Έχουν επίσης κατασχεθεί περίπου 300 διαμερίσματα και επαύλεις αξίας 1,7 δισ. γουάν, αντίκες και πίνακες ζωγραφικής αξίας 1 δισ. γουάν και περισσότερα από 60 οχήματα.
Τα κατασχεμένα ήδη ανήκαν σε όσους έχουν συλληφθεί, όμως δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι είναι αυτοί σε σύγκριση με όσους ανακρίθηκαν. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν στο όνομα του Ζου.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και περισσότεροι από 10 συγγενείς του Ζου, όπως η σύζυγός του, πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης, Ζία Σιαογιέ, ο μεγαλύτερος γιος του από προηγούμενο γάμο, Ζου Μπιν, και ένας αδελφός του. Στην έρευνα εμπλέκονται πολλοί πρώην αξιωματούχοι, όπως ο Τζιανγκ Τζιεμίν, πρώην πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού PetroChina και της μητρικής εταιρείας China National Petroleum Corporation, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Λι Ντονγκσένγκ και ο πρώην αντικυβερνήτης της επαρχίας Χαϊνάν, Τζι Ουενλίν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/425329/kina-protofanes-skandalo-diafthoras-me-11-dis-eyro-katasheseis