Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έτσι ταΐζουν τα media στην εποχή του μνημονίου


“Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται, τα θεσμικά ΜΜΕ ενισχύονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του τακτικού προϋπολογισμού”
Η σφοδρή δημοσιονομική και οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα και οι εγκληματικές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η... συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και εφάρμοσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια Ελλήνων στην εξαθλίωση. Και ενώ ο ελληνικός λαός φτωχοποιείται, οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να συντηρούν τα ερείσματά τους, τον άτυπο μηχανισμό προπαγάνδας που ζει και βασιλεύει την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός θυσιάζεται. Ποια είναι αυτά τα ερείσματα; Η πτωχευμένη μιντιοκρατία και η διαπλοκή, που σε περίοδο ισχνών αγελάδων, σε μία συγκυρία που διαλύονται οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, που η κυβέρνηση Σαμαρά συμφωνεί κρυφά με την τρόικα για την επιβολή νέου μνημονίου και που ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, τα «θεσμικά» ΜΜΕ δέχονται ενέσεις ρευστότητας από κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 στα μεγάλα ή άλλως «θεσμικά» ΜΜΕ της χώρας. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, οι «Εκδόσεις Έθνος ΑΕ», η «Real News ΑΕ», η «Πήγασος Εκδοτική ΑΕ», η «Ημερησία ΑΕ», οι «Εκδόσεις ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», όμιλοι και εταιρείες που ανήκουν απολύτως συστημικά ΜΜΕ, τα οποία έχουν στηρίξει άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο τις μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνουν ογκοδέστατα ποσά ως αμοιβή για υπηρεσίες που παρείχαν σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), σε Υπουργεία, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών , στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) , στους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους Αθηνών –Πειραιώς Α.Ε. κ.α.. Οι υπηρεσίες αφορούν σε Δημοσιεύσεις Προκηρύξεων, διαφημιστικές καταχωρήσεις , δημοσιεύσεις διακηρύξεων Π.Δ.Ε., καταχώρηση στον τύπο που αφορά στην προβολή του ΕΣΠΑ, δημοσίευση ισολογισμών, συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα προγραμμάτα, προμήθεια βιβλίων κ.α.
Οι δαπάνες δημοσίευσης στις εφημερίδες και η προμήθεια βιβλίων βαρύνουν πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και έργων του ΕΣΠΑ.
Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα ποσά που έχει λάβει κάθε εκδοτική επιχείρηση.
Αποκάλυψη ΤΩΡΑ
Για την τριετία 2011, 2012, 2013 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, έλαβε ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρείχε 642.734 ευρώ, οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΈΘΝΟΣ Α.Ε 552.288 ευρώ, REAL NEWS A.E 208.012 ευρώ, οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε 744.564 ευρώ, η ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. 644.761 ευρώ, η ΗΜΕΡΗΣΙΑ Α.Ε.244.317 ευρώ. Ας δούμε ποια είναι τα ποσά που εισέπραξαν οι εκδοτικές επιχειρήσεις στις οποίες υπάγονται οι εφημερίδες της Αριστεράς, «Η Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης». Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)έλαβε μόλις 32.707 ευρώ, ενώ η «Αυγή ΑΕ» μόλις 26.148.
Η διαφορετικότητα στα ποσά που εισέπραξε καθεμία εφημερίδα οφείλεται στο πλήθος των δημοσιεύσεων και στο ύψος του κόστους της δαπάνης που έχει καθεμία από αυτές.
Το Periodista.gr αποκαλύπτει σήμερα με έγγραφα και ντοκουμέντα τις πιο χαρακτηριστικές αποφάσεις.
Με υπογραφή Αρβανιτόπουλου
Στις 19/6/2013 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε απόφαση έγκρισης δαπάνης ύψους 644.721 ευρώ, που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του, προς την «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» για την εκκαθάριση ανειλημμένων υποχρεώσεων (Προμήθεια βιβλίου «ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑ») του καταργηθέντος ΟΕΔΒ.
Ομοίως εγκρίθηκε δαπάνη ποσού 127.894,25 ευρώ προς την «REAL NEWS A.E.» για την προμήθεια του βιβλίου «ΑΘΗΝΑ 60 ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ»
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει «παραπονεμένο» το «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα για τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για την προμήθεια του βιβλίου «ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ» ΣΕ 156. 750 ευρώ . Υπενθυμίζεται ότι το θέμα την έγκριση υπέρογκων δαπανών για την προμήθεια βιβλίων είχε αποκαλύψει και η ενημερωτική ιστοσελίδα thepressproject.gr
ΟΛΑ τα λεφτά στο Πρώτο Θέμα
Όπως προαναφέρθηκε οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε έλαβαν από τις παραπάνω πηγές 744.564 ευρώ για την τριετία 2011, 2012 και 2013. Και αν τα 12.298,77 ευρώ που έλαβε η εκδοτική επιχείρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διαφημιστική καταχώρηση αναφορικά με γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις ή τα 15.200 ευρώ για την προβολή του ΕΣΠΑ σε ότι αφορά στην συμβολή του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θεωρούνται μικρά ή σε κάθε περίπτωση λογικά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις 300.000 που έλαβε η ίδια επιχείρηση από το ΕΣΠΑ με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2011.
Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχουν λάβει επίσης 147.695 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του ψηφιακού ευρυζωνικού περιεχομένου (digi content)» .
Εκτός αυτών οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχει λάβει 18.696 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με σχετική απόφαση στις 18/12/2013 που αφορά στην προβολή του ΕΣΠΑ και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο».
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που η κρατική διαφήμιση, λόγω κρίσης, έχει μειωθεί, υπάρχουν πάντοτε χρήματα διαθέσιμα για τα θεσμικά ΜΜΕ. Και όπως λέει και ο σοφός λαός "Χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις".


 http://www.katohika.gr/2014/03/etsi-taizoun-ta-media-stin-epoxi-tou-mnimoniou.html