Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο ουσιαστικά δίνεται, λίγο πριν την ολοκλήρωση των stress test, κεφαλαιακή «ενίσχυση» περίπου 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις εταιρίες leasing και factoring.

Από τα stress test των τραπεζών, που θα επηρεαστούν από τον αναβαλλόμενο φόρο, θα κριθεί η η λύση με τα....


 «κόκκινα δάνεια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώτας στη Βουλής επί της τροπολογίας με την οποία οι τράπεζες δεν καταβάλλουν τον αναβαλλόμενο φόρο. .

Με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο ουσιαστικά δίνεται, λίγο πριν την ολοκλήρωση των stress test, κεφαλαιακή «ενίσχυση» περίπου 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις εταιρίες leasing και factoring. Συγκεκριμένα το δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο. Όπως διευκρίνισε ο Γκ. Χαρδούβελης, «είναι δέσμευση καθαρά θεωρητικού περιεχομένου, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα τόσο διάστημα χωρίς κέρδη».


«Αν όλα πάνε καλά με τα stress tests, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης των "κόκκινων" δανείων», είπε ο Γκ. Χαρδούβελης υποστηρίζοντας ότι αν δεν ψηφιστεί ο αναβαλλόμενος φόρος τότε «ενδεχομένως θα αναζητηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ, κάτι που δεν το θέλει κανένας». Ο υπουργός είπε ότι η επίμαχη τροπολογία «υπερασπίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον».

«Πού ακριβώς εξυπηρετείται και κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον; Εκτός αν πούμε ότι τράπεζες και δημόσιο συμφέρον είναι ταυτόσημες έννοιες», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας πως «ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φόρος που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι τράπεζες και τους χαρίσθηκε γιατί υπήρξαν οι περικοπές του PSI. Όμως πέρα από τις περικοπές του PSI υπήρξε και η χρηματοδότησή τους με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι μονόπαντες». «Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι στον πανικό τους ότι δεν θα είναι πολύ καιρό στην εξουσία τελειώνει με ότι υπάρχει», ήταν η εκτίμηση του Θ. Δρίτσα.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να παραδώσει τις τράπεζες σε ξένα fund. Ρώτησε ακόμη τον Υπουργό Οικονομικών αν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συγκεκριμένη τροπολογία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την τροπολογία που σταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα, την ίδια ώρα που διαμαρτύρεται ότι οι δηλώσεις του για απόσυρση καταθέσεων αν εκλεγεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποσταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα. Ο Δ. Στρατούλης απάντησε ότι αυτά τα είπε το 2012 η «μονταζιέρα της Συγγρού» και ότι η έξοδος των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έγινε την περίοδο του μνημονίου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στην κινδυνολογία κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις καταθέσεις στις τράπεζες είπε: «Το Προεδρείο κάνει μία σύσταση: Μη μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Άλλωστε έχουν μείνει και λίγες». «Προσυπογράφω. Αυτή η αντιπαράθεση δεν προσφέρει τίποτα», είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Για τις δηλώσεις του επέκρινε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση ζητώντας του να ανακαλέσει. «Πράγματι δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς γιατί εμείς ψηφίζουμε αυτή την τροπολογία και αυτούς τους νόμους».

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι ήταν λάθος του Πρωθυπουργού που είπε στο εντευκτήριο της Βουλής ότι δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.


 http://prezatv.blogspot.gr/2014/09/blog-post_326.html