Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία αιγυπτιακά... ξόρκια

Σημειωματάριο 1.300 ετών

Τα μυστικά ενός αρχαίου αιγυπτιακού σημειωματάριου με ξόρκια και επικλήσεις κατάφεραν να διαβάσουν ερευνητές, αποκρυπτογραφώντας τον κώδικά του.

Μεταξύ άλλων, το «Εγχειρίδιο Τελετουργικών, όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, λέει στους αναγνώστες του πώς μπορούν να....
 
 κάνουν ξόρκια αγάπης, να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να θεραπεύσουν το «μαύρο ίκτερο», μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience το βιβλίο είναι 1.300 ετών και είναι γραμμένο στην Κοπτική, μια αιγυπτιακή γλώσσα. Είναι φτιαγμένο από δεμένες σελίδες (περγαμηνές), ένα τύπο βιβλίου που οι ερευνητές αποκαλούν κώδικα.

«Είναι ένας πλήρης κώδικας 20 σελίδων από περγαμηνές και περιέχει το εγχειρίδιο ενός επαγγελματίας τελετουργικών» γράφουν οι Malcolm Choat και Iain Gardner, καθηγητές στο πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αντίστοιχα, στο βιβλίο τους «A Coptic Handbook of Ritual Power».

Το αρχαίο αυτό βιβλίο «ξεκινά με μια μακρά σειρά από επικλήσεις, οι οποίες κορυφώνονται με σχέδια και λόγια εξουσίας. Ακολουθεί μια σειρά από ‘συνταγές’ ή ξόρκια για πνεύματα, διάφορες ασθένειες ή για την επίτευξη επαγγελματικής κι ερωτικής επιτυχίας» αναφέρουν οι συγγραφείς.Για όσους ενδιαφέρονται… αν θέλετε να υποτάξετε κάποιον, σύμφωνα με τον κώδικα πρέπει να πείτε μια μαγική φόρμουλα πάνω από δύο καρφιά και στη συνέχεια «να οδηγήσετε το πρόσωπο στην πόρτα, βάζοντας τον έναν στη δεξιά πλευρά και τον άλλο στην αριστερή».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κώδικας αυτός μπορεί να χρονολογείται από τον 7ο ή 8ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, πολλοί Αιγύπτιοι είχαν ασπαστεί το χριστιανισμό και γι’ αυτό ο κώδικας περιέχει μια σειρά από επικλήσεις που αναφέρονται στον Ιησού.

Ωστόσο, ορισμένες επικλήσεις φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με μια ομάδα, τους Sethians. «Η ομάδα αυτή πιστών δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο στους πρώτους αιώνες της χριστιανοσύνης και πήρε το όνομά της από το Σεθ (Seth), τον τρίτο γιο του Αδάμ και της Εύας. Σε μία από τις επικλήσεις που αναφέρονται στον κώδικα αυτό αναφέρεται η φράση: ‘Σεθ, Σεθ, ο εν ζωή Χριστός’» σημειώνει το δημοσίευμα.

Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι οι ηγέτες της Εκκλησίας εκείνη την εποχή θεωρούσαν τους οπαδούς αυτής της θρησκευτικής ομάδας ως αιρετικούς και μέχρι το τέλος του 7ου αιώνα είχαν εξαφανιστεί.

Ο συγκεκριμένος κώδικας ίσως να είχε γραφτεί λίγο νωρίτερα, καθώς άλλα παρόμοια κείμενα που έχουν βρεθεί κι αποκρυπτογραφηθεί πρόσφατα περιέχουν περισσότερες ορθόδοξες χριστιανικές αναφορές και λιγότερες αναφορές στο Σεθ.

Ο κώδικας εκτίθεται στο μουσείο Αρχαίων Πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ. 
 
 
 
 
 
 
 
 http://www.newsbeast.gr/world/arthro/758770/apokruptografithikan-arhaia-aiguptiaka-xorkia/