Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Η οικονομική κρίση και η ανεργία “στέλνουν” τις ελληνικές οικογένειες στον ψυχολόγοΤα οικονομικά προβλήματα οδηγούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλο και περισσότερες οικογένειες να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και τη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στους γονείς τους....
«Η ανεργία είναι μάστιγα. Το άγχος και η πίεση σε καταβάλλουν τόσο πολύ που αρχίζεις ψυχολογικά και δεν αντέχεις.» λέει στο starη 42χρονη Χρυσούλα Παπαϊωαννίδου που δούλευε ως βρεφονηπιαγωγός.
Η Χρυσούλα, είναι άνεργη, εδώ και τρία χρόνια, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται περιστασιακά. Όπως εξομολογείται, τα οικονομικά προβλήματα στο σπίτι μοιάζουν μικρά, μπροστά στις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση σε εκείνη και την οικογένειά της.
«Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να βγεις έξω, ούτε για να καλέσεις κόσμο στο σπίτι. Επίσης δε θέλαμε να συζητάμε τα οικονομικά προβλήματα που είχαμε στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό απομονωθήκαμε και μεταξύ μας.»προσθέτει η 42χρονη.
Πρόκειται για μία από τις οικογένειες που ζήτησε βοήθεια στο κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης για ανέργους στο Αιγάλεω. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα ο καθένας  απευθυνόταν ατομικά σε ψυχολόγο. Στα χρόνια της κρίσης όμως τα πράγματα  άλλαξαν, καθώς πλέον επισκέπτεται ψυχολόγο ολόκληρη η οικογένεια.
«Έχουμε αύξηση αιτημάτων θεραπειών παιδιών, αλλά και ζευγαριών. Έρχονται οικογένειες που φέρουν το βάρος του σπιτιού που αγόρασαν με ένα επαχθές δάνειο. Έχουμε επίσης άνεργους πατεράδες στους καναπέδες, να μη βγαίνουν να κυνηγήσουν δουλειά απογοητευμένοι ότι δε θα βρουν έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους.» τονίζει ο Νίκος Σταθόπουλος, παιδοψυχίατρος.
Μια από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μέσα στην οικογένεια είναι και η αλλαγή της συμπεριφοράς των παιδιών, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν επιθετικότητα απέναντι στους γονείς τους.
«Βλέπουμε συμπτώματα επιθετικότητας των παιδιών απέναντι στους γονείς που νιώθουν ντροπ και ενοχή από την ανεργία και τη δυσκολία να τα “φέρουν” βόλτα.» προσθέτει ο κύριος Σταθόπουλος.
Επίσης, πολλά παιδιά λόγω της κρίσης εμφανίζουν μειωμένες σχολικές επιδόσεις, ενώ οι συχνοί καυγάδες ανάμεσα στα ζευγάρια, οδηγούν πιο εύκολα στο διαζύγιο, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας.

 http://www.4news.gr/%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BD/