Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

To DNA του νεκρού της Αμφίπολης θα συγκριθεί με αυτό των τάφων τις Βεργίνας


pws-to-dna-tou-nekrou-tis-amfipolis-tha-sugkrithei-m-auto-tafwn-tis-berginas


«Με το γενετικό προφίλ των νεκρών των Βασιλικών τάφων της Βεργίνας θα πρέπει να συσχετιστεί η εργαστηριακή ανάλυση DNA του σκελετικού υλικού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά για να διαπιστώσουμε αν ο νεκρός του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης έχει σχέση με...
 τη βασιλική οικογένεια της Βεργίνας», λέει στο TheTOC.gr ο κ. Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και υπεύθυνου του εργαστηρίου αρχαιομετρίας.
Σύμφωνα με τον κύριο Μανιάτη, αν δεν διαπιστωθεί συγγένεια του «ενοίκου» της Αμφίπολης με τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, το γενετικό του προφίλ μπορεί να δώσει πληροφορίες σε σχέση με ανάλογες εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν γίνει σε σύγχρονους αλλά και παλαιότερους πληθυσμούς, όπως το γενετικό υλικό ανθρώπινων σκελετών της νεολιθικής εποχής. «Μια τέτοια σύγκριση θα μπορούσε να μας δώσει πληροφορίες σε σχέση με την καταγωγή του νεκρού της Αμφίπολης», μας λέει. Πως, όμως, θα μπορέσουμε να μάθουμε αυτό που «καίει» ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα: την ταυτότητα του νεκρού;
Οι δύο φάσεις εξέτασης
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δυο είναι οι φάσεις εξέτασης του ανθρωπολογικού υλικού που βρέθηκε σε βάθος 1,60 μέτρα κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Καταρχάς η ανθρωπολογική και οστεοπαθολογική μελέτη και στη συνέχεια η ανάλυση DNA και άλλες εργαστηριακές μελέτες. «Συνολικά είναι μια πολυεδρική μελέτη», μας λέει ο κ. Μανιάτης. «Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανθρωπολογική μελέτη όπως η ηλικία του νεκρού όταν πέθανε, το φύλο, τα τραύματα, τα κατάγματα, οι ασθένειές του και πιθανώς η αιτία θανάτου σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA αλλά και τα ιστορικά στοιχεία θα μας φέρουν πολύ κοντά στην ταυτότητα του νεκρού».
Πότε θα έχουμε τις πρώτες πληροφορίες; «Μπορεί κάποιες απ’ αυτές τις πληροφορίες να βγουν σε 3 – 4 μήνες αλλά μπορεί και να χρειαστούν 12 μήνες για να έχουμε μια εικόνα», απαντά. «Είναι πολύ εξειδικευμένες αυτές οι αναλύσεις. Απαιτούν συστηματική επεξεργασία των δειγμάτων, ειδικές συνθήκες και στη συνέχεια ειδικούς θαλάμους. Η πληροφορία έρχεται αργά – αργά και δεν επιτρέπεται να έρθει πιο γρήγορα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα».
Εν αναμονή για έγκριση ανάλυσης αρχαίου DNA στα οστά της Βεργίνας
Για να συγκριθεί το αρχαίο DNA του νεκρού της Αμφίπολης με τα οστά από τις δύο χρυσές λάρνακες που βρέθηκαν στον τάφο ΙΙ της Βεργίνας, θα πρέπει καταρχάς να δοθεί η έγκριση για να γίνει ανάλυση του αρχαίου DNA του τάφου που αποδίδεται στο Φίλιππο Β΄ και άλλων τάφων της Βεργίνας. «Είμαστε στην τελευταία φάση, αυτή για την οποία ζητάμε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Κάναμε πάρα πολύ προσεκτική επιλογή από κατάλοιπα, οστά και θραύσματα, αταύτιστα τα πιο πολλά, για να γίνει ανάλυση του αρχαίου DNA», είχε πει στο TheTOC σχετικά με τις πρόσφατες αναλύσεις που έγιναν στον τάφο της Βεργίνας.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ η ανθρωπολογική και οστεοπαθολογική μελέτη που γίνεται από ειδικούς ανθρωπολόγους – οστεοπαθολόγους μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα («τα εργαστήρια του Δημόκριτου στην Ελλάδα μπορούν να κάνουν μια σειρά από αναλύσεις οι οποίες είναι σε πρώτο επίπεδο διεθνώς», μας λέει ο κ. Μανιάτης), ανάλυση αρχαίου DNA δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. «Στο Δημόκριτο έχουμε μια συνεργασία με ένα από τα εξαιρετικότερα εργαστήρια στον κόσμο που είναι το Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και με ειδικούς γενετιστές. Εκεί θα μπορούσε να “ταξιδέψει” το σκελετικό υλικό για την ανάλυση αρχαίου DNA».
Άλλες εργαστηριακές αναλύσεις, ωστόσο, εκτός από του DNA του νεκρού θα μπορούσαν να δώσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ο κ. Μανιάτης δεν αναφέρει μόνο την ανάλυση των σταθερών ισότοπων που δίνουν στοιχεία για τη διατροφή του νεκρού («για παράδειγμα, αν είχε διατροφή πλούσια σε ψάρια προέρχεται από κάποιο θαλάσσιο περιβάλλον, ή αν είναι περισσότερο βασισμένη σε ξηρά τροφή προέρχεται από τη στεριά»), αλλά και ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 που μπορεί να βοηθήσει στη χρονολόγηση του μνημείου. «Αν είμαστε τυχεροί και βρεθεί κάποιο κομμάτι ξύλου από το φέρετρο ή το φορείο που ήταν ο νεκρός τότε μπορεί να δοθεί χρονολόγηση πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας – με απόκλιση λίγα χρόνια. Αυτά όλα μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα αλλά και σε συνεργασία με πολύ καλά εργαστήρια του εξωτερικού», μας λέει».
Η επιστήμη της αρχαιομετρίας στην Ελλάδα – Το κόστος των αναλύσεων
Η επιστήμη της αρχαιομετρίας – μια και μιλάμε για την ανάλυση – είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και αρκετά πρωτοποριακό στην Ελλάδα.
Οι ανθρωπολογικές και οστεοπαθολογικές μελέτες επίσης έχουν προχωρήσει πάρα πολύ στην Ελλάδα, με σύγχρονες τεχνικές, ακτινογραφίες κ.τ.λ. που νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος για να εμπλακούν ξένοι συνάδελφοι. ΄Οπου δεν έχουμε την κατάλληλη υποδομή, έχουμε συνεργασία με τα εργαστήρια του εξωτερικού».
Αλήθεια, πόσο δαπανηρή μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία; «Δεν θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά πολυδάπανη. Μιλάμε για ένα σκελετό. Αν ήταν μια μεγάλη σειρά σκελετών, τότε θα το αντιμετωπίζαμε αλλιώς. Αλλά δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο κόστος. Ελπίζω ότι θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης που θα καλύψει το κόστος».

 http://www.4news.gr/dna-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%B5/