Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Ο Πραγματικός Κίνδυνος για την Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή«H Χρυσή Αυγή έχει δημιουργηθεί για αυτήν ακριβώς την πολιτική περίοδο που διανύουμε - για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε πρόσφατα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δει κανείς τα μηνύματα και τη ρητορική του αρχηγού της, του Νίκου Μιχαλολιάκου, μιλά καθαρά για μια οργάνωση που διαθέτει "στρατιώτες" στους δρόμους για να αντιμετωπίσει την αριστερή ''απειλή''. Θέτει τον εαυτό της στην υπηρεσία όσων θίγονται από ριζοσπαστικές αποφάσεις και αναφέρομαι ασφαλώς σε τραπεζικά και εφοπλιστικά συμφέροντα. Για να απαντήσω, λοιπόν, το βέβαιο είναι πως η ίδια βλέπει τον εαυτό της να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση»Ο Πραγματικός Κίνδυνος για την Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή 
Τον ρωτώ με ποιο τρόπο κατάφεραν οι χρυσαυγίτες να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, με μικρές απώλειες, παρότι πολλά από τα βασικά στελέχη τους βρίσκονται στη φυλακή. «Προσωπικά δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι τα ποσοστά τους δεν επρόκειτο να μειωθούν εντυπωσιακά σ' αυτές τις εκλογές. Αυτό δεν έχει σχέση με την απήχηση και τις ικανότητες των στελεχών της Χρυσής Αυγής, αλλά με την απροθυμία των άλλων κομμάτων να θέσουν ως έναν από τους βασικούς στόχους τους την εξαφάνιση του ναζισμού από την πολιτική ζωή της χώρας. Εάν είχαν τη σχετική προθυμία, αυτό θα φαινόταν...
στον καθημερινό λόγο τους για όλα τα θέματα. Δεν φάνηκε πουθενά, όμως. Το μεγαλύτερο λάθος, όχι μόνο των κομμάτων αλλά και όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη είναι πως αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή ως μια ακροδεξιά λαϊκιστική οργάνωση που, απλώς, συν τοις άλλοις χρησιμοποιεί ναζιστικά σύμβολα, και αρνείται την ύπαρξη του ολοκαυτώματος. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι συνειδητά ναζιστική οργάνωση, δηλαδή εμφορείται από μια ιδεολογία που αρνείται την ισότητα των ανθρώπων -πιστεύοντας ότι είναι ενάντια στη φύση- ενώ ευαγγελίζεται ότι ο πολιτισμός αποτελεί ιδιότητα της βιολογικής φυλής και υπάρχει μια ιεραρχία ανάμεσα στις φυλές και άρα στους πολιτισμούς. Την ίδια ώρα "κηρύττει" ότι οι πολιτισμοί καταστρέφονται όταν επέλθει επιμειξία - κοινώς γάμοι μεταξύ ατόμων διαφορετικών φυλών.
Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Montekruz Foto
Από όλα αυτά προκύπτει το πολιτικό πρόγραμμα και η δράση της. Είναι ενάντια στους μετανάστες και στις μειονότητες -λόγω του "κινδύνου" της επιμειξίας- είναι ενάντια στους ανάπηρους -θεωρώντας τους βιολογικό βάρος και κίνδυνο για τη ζωτικότητα της φυλής- ενάντια στη δημοκρατία - διότι θεμελιώνεται στην αρχή της ισότητας των ανθρώπων. Το δικαστήριο της Νυρεμβέργης αποφάνθηκε το 1946 ότι "το ναζιστικό κόμμα αποτελεί από τη στιγμή της συγκρότησής του εξαιτίας της ιδεολογίας και του προγράμματός του εγκληματική οργάνωση". Στην Ελλάδα τώρα το ποσοστό των παραδοσιακών εθνικιστών και ακροδεξιών ψηφοφόρων - του τρίπτυχου "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια"- που πάντοτε κυμαινόταν γύρω στο 6-7% μετατράπηκε αίφνης -μέσα στις συνθήκες των τελευταίων τριών χρόνων- με την ιδεολογική δουλειά της Χρυσής Αυγής σε ένα χώρο που ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία. Πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Με αποδόμηση της ιδεολογίας τους. Όμως δυστυχώς δεν επιχειρήθηκε από κανένα κόμμα ή άλλο θεσμό στην προεκλογική περίοδο, και γι' αυτό τα αποτελέσματα ήταν αυτά εκλογικά κατά τη γνώμη μου. Ευελπιστώ ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα δείξει καμιά αμφισημία ή ταλάντευση στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση».
Το μεγαλύτερο λάθος, όχι μόνο των κομμάτων αλλά και όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη είναι πως αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή ως μια ακροδεξιά λαϊκιστική οργάνωση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι συνειδητά ναζιστική οργάνωση
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος της πρωτοβουλίας «Jail Golden Dawn» και γνωρίζει καλά, ως μέλος της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη δράση της οργάνωσης. Με υποδέχεται στο δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την εποχή αναμένεται το βούλευμα από το τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το τελικό κατηγορητήριο για τα προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. «Η ελληνική δικαιοσύνη επί πάρα πολλά χρόνια δεν ενδιαφερόταν να συσχετίσει τις δεκάδες δικογραφίες που υπήρχαν εις βάρος μελών της Χρυσής Αυγής και συνέθεταν έναν ογκώδη φάκελο σχετικά με τη συνολική δράση της οργάνωσης. Υπό αυτή την έννοια, δεν έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς -προσωπικά εκτιμώ ότι η επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν αυτή οριστεί, θα εξαρτηθεί από τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς εκείνης της περιόδου. Έτσι γίνεται πάντα σε τέτοιου τύπου υποθέσεις. Εμείς ως πρωτοβουλία παλεύουμε για να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες συνολικά για το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης και όχι μονάχα για την υπόθεση του εντολέα μας, ο οποίος εν προκειμένω ανήκει στους Αιγύπτιους ψαράδες που χτύπησαν τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα».
Ρωτώ τον Θανάση πως είδε τα εκλογικά ποσοστά των χρυσαυγιτών στις πρόσφατες κάλπες. «Εκτιμώ ότι σε αυτό το γύρο της πολιτικής κρίσης, η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι. Είναι μάλιστα θετικό ότι είχε απώλειες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βέβαια η απειλή παραμένει υπαρκτή και δεν μπορείς να την ξεπεράσεις στρουθοκαμηλίζοντας. Πολλοί έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι αν πάψουμε να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή, παύει και το πρόβλημα. Δεν είναι έτσι. Η οικονομική κρίση έθρεψε μεν τη ναζιστική οργάνωση, όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως η όξυνση της κρατικής καταστολής και των κατασταλτικών μηχανισμών, η θεσμοποίηση του ρατσισμού από τα κυρίαρχα κόμματα, που συνέβαλαν».
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής
Αναρωτιέμαι αν πιθανές πολιτικές αστοχίες στο άμεσο μέλλον μπορεί να οδηγήσουν σε ενδυνάμωση της φασιστικής οργάνωσης. «H Χρυσή Αυγή έχει δημιουργηθεί για αυτήν ακριβώς την πολιτική περίοδο που διανύουμε - για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε πρόσφατα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δει κανείς τα μηνύματα και τη ρητορική του αρχηγού της, του Νίκου Μιχαλολιάκου, μιλά καθαρά για μια οργάνωση που διαθέτει "στρατιώτες" στους δρόμους για να αντιμετωπίσει την αριστερή ''απειλή''. Θέτει τον εαυτό της στην υπηρεσία όσων θίγονται από ριζοσπαστικές αποφάσεις και αναφέρομαι ασφαλώς σε τραπεζικά και εφοπλιστικά συμφέροντα. Για να απαντήσω, λοιπόν, το βέβαιο είναι πως η ίδια βλέπει τον εαυτό της να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση».
Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.