Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Τελευταία μέρα για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη -Ουρές έξω από τα Ειρηνοδικεία


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSIΟυρές σχημάτισαν από τα ξημερώματα οι δανειολήπτες έξω από τα Ειρηνοδικεία προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες και να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.
Και αυτό γιατί..


 σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Χαρακτηριστικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί και της αγωνίας και της ανασφάλειας των δανειοληπτών είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί συνωστισμός σε όλα τα Ειρηνοδικεία. Σύμφωνα μάλιστα με τους δικηγορικούς συλλόγους μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν κατατεθεί από τις αρχές του χρόνου μέχρι και χθες Τρίτη 6.250 αιτήσεις.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία καθώς πολλοί εκ των δανειοληπτών μπορούν να προστατευτούν και από τον νέο νόμο που θα ισχύσει από το 2016. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών με ερμηνευτική εγκύκλιο έδωσε προθεσμία 47 ημερών στους δανειολήπτες που επιθυμούν υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να συγκεντρώσουν τα 17 δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, 57.500 οφειλέτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται πλήρως από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικία. Αντίθετα για τους 80.500 δανειολήπτες που δεν ανήκουν σε αυτή την ομάδα προβλέπεται μερική προστασία.
Όσοι πάντως δεν ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, μπορούν να προσφύγουν απευθείας στην τράπεζα προκειμένου να υπαχθούν σε ρύθμιση μέσω μείωσης δόσεων σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.
Δικηγορικός σύλλογος: Δεν επιλύεται το πρόβλημα
Σύμφωνα με τους δικηγόρους η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά «αντιθέτως δημιουργεί νέα νομικά αδιέξοδα στους δανειολήπτες και τους νομικούς παραστάτες τους, αφού προβαίνει σε contra legem ερμηνεία του νόμου».
Στην πράξη, σύμφωνα πάντα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ελλάδος, η συγκεκριμένη εγκύκλιος «χορηγεί μεν παράταση ως προς την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων στον φάκελο του δανειολήπτη που τηρείται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, αλλά η παράταση αυτή είναι κενή περιεχομένου, αφού δεν επιλύει το βασικότερο πρόβλημα που συνίσταται στην αδυναμία του οφειλέτη να υποβάλει νομότυπη και παραδεκτή Αίτηση και να τύχει της δίκαιης κρίσης του Δικαστηρίου».
Για τον λόγο αυτόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος ζητεί από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα νομοθετικά αναστέλλοντας έως τις 29/02/2016 για λόγους ανωτέρας βίας για όσους έχουν αιτηθεί έως και την 31/12/2015 αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
 
 
 
 
 
 
 
 http://www.iefimerida.gr/news/243372/teleytaia-mera-gia-tin-ypagogi-sto-nomo-katseli-oyres-exo-apo-ta-eirinodikeia