Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Εκρηκτική κατάσταση - Πέταξαν μολότοφ στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην ΤεχεράνηΙρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και εξέφρασαν την οργή τους για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ. Βίντεο δείχνει να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο της πρεσβείας και... στη συνέχεια προσπάθησαν να μπουν σε αυτό. Την ίδια στιγμή, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποιούν ότι η δυναστεία αλ-Σαούντ θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ. Την ανησυχία τους εξέφρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ήταν και ο Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

Ιρανοί ιερωμένοι, αξιωματούχοι, σπουδαστές επιτέθηκαν στη σουνιτική Σαουδική Αραβία για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, που καταδικάζει οριστικά όποια ελπίδα είχε διαφανεί για προσέγγιση ανάμεσα στις δύο ιδεολογικά αντίπαλες ισλαμικές περιφερειακές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή.

 Το Ιράν κάλεσε τον σαουδάραβα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη και κατηγόρησε την υπερσυντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου ότι χρησιμοποιεί κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης για να καταστείλει το ειρηνικό κίνημα των σιιτών που διαμαρτύρονται για συστηματική διακριτική μεταχείριση στη Σαουδική Αραβία.

Εικόνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενώνει τη φιγούρα ενός σαουδάραβα δήμιου με την εικόνα του περιώνυμου δήμιου του Ισλαμικού Κράτους "Jihadi John" κάτω από τον τίτλο "Υπάρχουν διαφορές;".

Και όμως, στο τέλος του 2014, το γεγονός ότι η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν βρέθηκαν από κοινού αντιμέτωπα με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους είχε αφήσει να διαφανεί ότι οι δύο αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις κινούνται προς μία δοκιμαστική προσέγγιση.

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ωστόσο, διέψευσαν αυτήν την υπόθεση.

Οι δύο χώρες , που ήδη υποστήριζαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη συριακή σύρραξη, ήρθαν στο μεταξύ αντιμέτωπες στη σύγκρουση στην Υεμένη, όπου η Τεράνη υποστηρίζει τη σιιτική ανταρτική οργάνωση των Χούτι που ανέντρεψε τη σουνιτική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το Ριάντ.

Η διεθνής συμφωνία του Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, και στην οποία αντιτάχθηκε η Σαουδική Αραβία ζητώντας από τις ΗΠΑ να την μπλοκάρουν, έφερε στην επιφάνεια και τον οικονομικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.
Η συμφωνία και η άρση των διεθνών κυρώσεων που τη συνοδεύει, ανοίγει για το Ιράν τις βάνες εξαγωγής πετρελαίου, την ώρα που οι χώρες του ΟΠΕΚ αντιμετωπίζουν το κατρακύλισμα των τιμών του πετρελαίου.

Ακόμη και η τραγωδία κατά το προσκύνημα στη Μέκκα τον Σεπτέμβριο, με τους εκατοντάδες ιρανούς προσκυνητές νεκρούς κατά το ποδοπάτημα, τροφοδότησε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μόλις τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος το ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσάρι δήλωσε ότι υπήρχαν διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ επί σειράς θεμάτων.

Ομως, αμέσως μετά την σημερινή εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, μαζί με άλλους τρεις σιίτες και δεκάδες μέλη της αλ Κάιντα, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ιρανική τηλεόραση είπε: "Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τρομοκράτες και εξτρεμιστές τακφίρι (ακραίους σουνίτες), ενώ εκτελεί και καταστέλλει τους επικριτές της στο εσωτερικό της χώρας".

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ρεπορτάζ από τις αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο από την εκτέλεση, απαρίθμησαν σειρές σαουδαραβικών άδικων ενεργειών και απέτισαν φόρο τιμής στον Νιμρ αλ-Νιμρ μέσα από στίχους ποιημάτων, μερικά από τα οποία απευθύνονταν και στον βασιλιά της σαουδικής αραβίας Σαλμάν.
"Και αν τον εκτελέσεις , ο Νιμρ δεν θα πεθάνει ποτέ, Σαλμάν...οι μάρτυρες είναι ζωντανοί και ευλογημένοι, όπως είπε ο Κύριος στο Κοράνι", είναι η εισαγωγή ενός ποιήματος στα φαρσί που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πολλοί στο Ιράν κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι τροφοδοτεί τον τακφιρισμό, μία ακραία σουνιτική ιδεολογία που έχει υιοθετηθεί από οργανώσεις όπως το ισλαμικό κράτος και θεωρεί τον σιισμό και άλλα ρεύματα του ισλάμ ως αιρέσεις.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οίκος των αλ Σαούντ είναι η πηγή του τακφιρισμού στον κόσμο", δήλωσε ο αγιατολάχ Νάσερ Μακάρεμ-Σιράζι, ένας από τους υψηλά ιστάμενους ιερωμένους του Ιράν.

 http://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_65.html