Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ:ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Τα είχαμε όλα και ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα και ο Κώστας ο Σημίτης! Εμφανίστηκε στο συνέδριο του Ποταμιού, για να δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος». Ο Κώστας ο Σημίτης κυβέρνησε την Ελλάδα για 8 χρόνια, από το 1996 έως το 2004. 8 ολόκληρα χρόνια ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας ο Σημίτης και μίλησε σαν «ξένος», λες και τον γνωρίσαμε χθες… 

Ποιος είναι ο Κώστας Σημίτης; Ας θυμηθούμε τον «εκσυγχρονιστή πρωθυπουργό».


Η «ισχυρή Ελλάδα» του Σημίτη

Ο Κώστας ο Σημίτης «μας έβαλε στην ΟΝΕ»… Η κεντρική φωτογραφία του δημοσιεύματος αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο, για τη σύγχρονη Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέμιζε τα ευρώ και πανηγύριζε.

Και τι δεν ακούγαμε τότε… Ακούγαμε για την «ισχυρή Ελλάδα», που ετοιμάζεται να μπει στον «σκληρό πυρήνα της ΕΕ» και για το νέο σύμβολο, το ευρώ. Η χώρα, έλεγαν, θα πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής, θα πάψει να μελαγχολεί και να μεμψιμοιρεί. Μια «υπερήφανη Ελλάδα» γεννιόταν…

Τότε, εάν τολμούσες να πεις πως η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ είναι καταστροφική χαρακτηριζόσουν συντηρητικός, οπισθοδρομικός, δογματικός και πολλά άλλα.

Είναι τόσο πολλά τα κατορθώματα του Κώστα του Σημίτη. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Η Ελλάδα ήταν «ένα απέραντο εργοτάξιο», ήταν η χώρα των «μεγάλων έργων», τα οποία χρυσοπληρώνουμε μέχρι τώρα και κερδίζουν εκατομμύρια κι εκατομμύρια οι εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται. Και μην αρχίσει πάλι εκείνο το παραμύθι («δηλαδή να μην γίνουν μεγάλα έργα» ρωτούσαν με ….νόημα τότε οι ΠΑΣΟΚοι) γιατί τα χρόνια πέρασαν και η πραγματικότητα έδειξε πολλά. 

Γιουγκοσλαβία 1999  

Συνεχίζουμε, λοιπόν. Ο Κώστας ο Σημίτης ήταν πρωθυπουργός την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν Μάρτιος του 1999 όταν ξεκίνησε μια από τις πιο βάρβαρες επιθέσεις απέναντι σ’ έναν ολόκληρο λαό. Αποτέλεσμα; Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κραύγαζαν τότε οι ΠΑΣΟΚοι: Δεν συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο! Και την ίδια στιγμή η χώρα είχε γίνει κέντρο πολεμικών εξορμήσεων, αφού, με άδεια της κυβέρνησης, πέρναγαν τα  ΝΑΤΟϊκά πλοία και αεροσκάφη. Έδωσε ό,τι ζήτησαν οι ΝΑΤΟϊκοί. Το επιχείρημα τους ήταν το γνωστό: Εμείς δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο, αλλά είμαστε μέλος μιας συμμαχίας, οπότε έχουμε κάποιες υποχρεώσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ κ.ο.κ. Και τη ίδια στιγμή η Γιουγκοσλαβία μετρούσε τους νεκρούς της, μέσα στο χαμό και την καταστροφή…Οι βομβαρδισμένες γέφυρες δεν διαγράφονται από τη μνήμη μας… 

Εκείνη την περίοδο (την περίοδο του πολέμου) το περιοδικό «ΚΛΙΚ», με διευθυντή τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, μας πρότεινε να δούμε το «νέο πρόσωπο της Αμερικής». Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά από αρκετά χρόνια ίδρυσε το Ποτάμι, το οποίο επισκέφθηκε χθες, στο συνέδριο του, ο Κώστας Σημίτης, για να κάλεσε σε νέο «ισχυρό πόλο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού, στο συνέδριο (για όποιον ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη είδηση…) 

Το Χρηματιστήριο στα χρόνια του Κώστα του Σημίτη

Ξανά πίσω στο 1999. Χρηματιστήριο. Το ΠΑΣΟΚ καλούσε το λαό να γίνει επενδυτής στο Χρηματιστήριο, για να σωθεί και να πιάσει την καλή. Αυτό ήταν το πολιτικό κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργός ήταν (φυσικά) ο Κώστας ο Σημίτης. Χιλιάδες οι μονάδες στο δείκτη του Χρηματιστηρίου και ο μισθός και τα δανεικά «έπεφταν», από αρκετούς, σε μετοχές. Κι όλα αυτά με προτροπή της κυβέρνησης. Τα επόμενα χρόνια ο δείκτης έπεσε και χιλιάδες και χιλιάδες έβριζαν τους συμβούλους επενδύσεων, δηλαδή πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τότε κάποιοι, λίγοι, έβγαλαν λεφτά. Πολλά λεφτά.Πάρα πολλά λεφτά.

 Ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος

Ασταμάτητα έρχονται οι αναμνήσεις από τις κυβερνήσεις του Κώστα του Σημίτη… Είναι κι εκείνος ο Τσουκάτος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ένα «σύμβολο» εκείνης της περιόδου, ο οποίος, πολλά χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα από την εταιρεία «Ζήμενς». Όπως ο ίδιος, μάλιστα, είχε ισχυριστεί τα παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το  υπόμνημα που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2010 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

«Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ»

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το «Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ».Ίμια.1996. Ο Σημίτης δήλωσε -και με αυτόν τον τρόπο – ποια εξωτερική πολιτική υπερασπίζεται.

19 χρόνια μετά ήρθε κι ένας άλλος να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ. Είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ανάγκη αυτή του Γ.Δραγασάκη εκφράστηκε τον Ιούλιο του 2015 και είχε συγκεκριμένο λόγο. Ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συμφωνία  – μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.  Να τα θυμόμαστε κι αυτά γιατί το κράτος (τους) έχει συνέχεια, όπως έχει δηλώσει κι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Ο λόγος στον Γ. Δραγασάκη:   http://prezatv.blogspot.gr/2016/02/blog-post_962.html