Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

Βουτιά σε εντυπωσιακά ναυάγια σε όλο τον κόσμο (photo)Βουτιά σε εντυπωσιακά ναυάγια σε όλο τον κόσμο

Άλλα είναι περισσότερο γνωστά και άλλα λιγότερο και βρίσκονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη εντυπωσιάζοντας τους δύτες που τα γνωρίζουν από κοντά.
Δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και...
 γνωστά ναυάγια του κόσμου μέσα από τα μάτια των δυτών...

1. Madeirense, Μαδέρα

nayagia1_1 nayagia1
Μπορούν να το δουν από κοντά μόνο έμπειροι δύτες καθώς αυτό το ναυάγιο δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμο από κάποιον χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία. Το ναυάγιο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο στο εξωτερικό του αλλά οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

2. USS Kittiwake, Νήσοι Κέιμαν

nayagia2_1 nayagia2
Σε αυτά τα κρυστάλλινα νερά βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου USS Kittiwake. Υπάρχουν πέντε ανοικτά καταστρώματα που προσφέρουν πρόσβαση στο ναυάγιο από δύτες όλων των επιπέδων. Διάφορα είδη ψαριών κινούνται στο ναυάγιο του πλοίου που βυθίστηκε επίτηδες τον Ιανουάριο του 2011.

3. USS Liberty, Μπαλί

nayagia3_1 nayagia3
Ένα από τα πιο εύκολα ναυάγια που μπορεί να δει κανείς βουτώντας στα νερά. Καλύπτεται από κοράλλια σε ρηχά νερά κοντά στην παραλία Tulamben στο Μπαλί και συγκεντρώνει πολύ κόσμο που σπεύδει να το δει από κοντά.

4. San Francisco Maru, Μικρονησία

nayagia4_1 nayagia4
Το συγκεκριμένο ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1969 από τον Γάλλο Jacques Cousteau και αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές ναυάγιο για κατάδυση. Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ιαπωνικά Type-95 τανκς που ακόμα βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα του.

5. Yongala, Αυστραλία

nayagia5 nayagia5_1
Το ατμόπλοιο Yongala βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ενός κυκλώνα, αλλά είναι σε εξαιρετική κατάσταση για την «ηλικία» του, αφού βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας για περισσότερα από 100 χρόνια. Η Αυστραλία είναι αυστηρή όσον αφορά τους κανονισμούς για καταδύσεις και πλέον δεν επιτρέπεται να κολυμπήσει κανείς στο εσωτερικό του ναυαγίου.

6. Lesleen M, Αγία Λουκία

nayagia6_1 nayagia6
Το αμπάρι αυτού του πλοίου είναι ανοικτό και εύκολα προσβάσιμο για όποιον θέλει να γνωρίσει το συγκεκριμένο ναυάγιο από κοντά. Με λίγους γενικά κινδύνους, αυτή η κατάδυση είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα εμπειρίας. Το Lesleen Μ βυθίστηκε εσκεμμένα το 1985 για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου. http://www.newsbeast.gr/travel/arthro/2172889/voutia-se-entiposiaka-navagia-se-olo-ton-kosmo