Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

«ΈΚΡΗΞΗ» ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, 6.000 ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Η Ιταλία επιστρέφει στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού-μεταναστευτικού με έξι χιλιάδες αφίξεις από τη Λιβύη μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αυτή την εβδομάδα σχεδόν όλες οι αφίξεις καταγράφηκαν στην Ιταλία αντί των νησιών του Αιγαίου και πρόκειται μόλις για την έναρξη της εποχής των «διελεύσεων». 

Ο αριθμός των μεταναστών, προερχόμενων κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, που έχουν φθάσει από την αρχή του έτους στην Ιταλία (πάνω από 24.000) είναι αυξημένος κατά....


 25% συγκριτικά με την ίδια χρονική περίοδο του 2015, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν πως συνολικά το 2016 θα είναι έτος-ρεκόρ αφίξεων.

Από την Τρίτη οι αφίξεις έφτασαν τις έξι χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών και του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεων.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών από την αρχή του έτους έφτασαν στην Ιταλία 3.443 μετανάστες από τη Νιγηρία, 2.363 από την Γκάμπια, 2.018 από την Σομαλία. Ως χώρες καταγωγής ακολουθούν η Γουϊνέα, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Σενεγάλη.

Τα κύρια λιμάνια στα οποία οι μονάδες της Frontex, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και της ιταλικής ακτοφυλακής μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι εκείνα της Αουγκούστα και του Ποτσάλο στην Σικελία, και του μικρού νησιού της Λαμπεντούζα. 

«Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν όλες οι αφίξεις» καταγράφηκαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Συνολικά, 5.664 αφίξεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης, αλλά μόνο 174 καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί άλλοι 357 άνθρωποι έφθασαν στη Μεσίνα της Ιταλίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις τελευταίες εβδομάδες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έτοιμους να αναχωρήσουν από τις λιβυκές αρχές.

«Το προσωπικό του ΙΟΜ συνάντησε πολλούς μετανάστες και διαπίστωσε ότι το σημείο αναχώρησης για όλους ήταν η Λιβύη. Πολλοί προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική και έχουμε καταγράψει αύξηση του αριθμού αυτών που έρχονται από το Κέρας της Αφρικής, κυρίως από την Ερυθραία» ανακοίνωσε παράλληλα ο διευθυντής του γραφείου συντονισμού του ΔΟΜ στη Ρώμη Φεντερίκο Σόντα.

«Επί του παρόντος δεν μπορεί να διαπιστωθεί σχέση μεταξύ της αύξησης των αφίξεων στην κεντρική Μεσόγειο και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ή του κλεισίματος του διαδρόμου των Βαλκανίων. Η πλειονότητα των μεταναστών που φθάνουν από τη Λιβύη είναι Αφρικανοί. Ελάχιστοι Σύροι έφθασαν από τη Λιβύη τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο ίδιος.

Συνολικά, περισσότεροι από 177.200 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από την αρχή του έτους διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 153.360 πέρασαν μέσω Ελλάδας και περισσότεροι από 23.170 μέσω Ιταλίας, σύμφωνα με τον ΙΟΜ.

Ο περίπλους των μεταναστών είναι αρκετά επικίνδυνος: 375 άνθρωποι που ακολούθησαν τη θαλάσσια διαδρομή στην ανατολική Μεσόγειο (προς την Ελλάδα και την Κύπρο) έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τον Ιανουάριο, όπως και 352 άνθρωποι που ακολούθησαν τη διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο (προς την Ιταλία), βάσει των ίδιων στοιχείων. http://prezatv.blogspot.gr/2016/04/6000_16.html