Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

«Φοροκαταιγίδα» προ των πυλών - Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα που έρχονται

«Φοροκαταιγίδα» προ των πυλών - Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα που έρχονται

Στα 6,8 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» από 17 φορολογικά μέτρα

Φόροι, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις εισφορών και έλλειψη ρευστότητας θα φέρει σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις ο μακρύς κατάλογος των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από...


 το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και τώρα.
Τα μέτρα που προέρχονται από το τρίτο Μνημόνιο, φτάνουν τα 6,8 δις. ευρώ συνολικά μέχρι τώρα, αφού στα αρχικά 3,2 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί για την διετία 2015 -2016 μέσω του προϋπολογισμού έρχονται άλλα 3,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση.
AdTech Ad
Το πακέτο μέτρων της συμφωνίας φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016 – 2018 από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές του ασφαλιστικού, 1,8 δισ. ευρώ από άμεση φορολογία και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία.
Και αυτά είναι τα καλά νέα, αφού όπως είπε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 5,4 – 5,5 δισ. ευρώ) επειδή... το ΔΝΤ «συμβιβάστηκε» με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε, και σταμάτησε να ζητά μέτρα από 7 έως και 9 δισ. ευρώ ....

Το παζάρι για την οριστικοποίησή τους δεν έχει τελειώσει και μέχρι την αποκαλύψη της τελικής συμφωνίας δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις... Έτσι παρότι έπρεπε να είναι πια γνωστό ότι ο μακρύς κατάλογος μέτρων δεν εγγυάται και την αποδοτικότητά τους, αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι περιορισμένη, κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν να θεωρούν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας την ασταμάτητη αφαίμαξη, ακόμη κι όταν ο... ασθενής δεν έχει πια τίποτα να δώσει.
Ο κατάλογος με τα επώδυνα μέτρα που έρχονται περιλαμβάνει:
1. Την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ με προσδοκώμενα έσοδα για την διετία 1,31 δισ. ευρώ.
2. Την κατάργηση της μείωσης κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από τα 30.000 , με στόχο έσοδα 377 εκ. ευρώ.
3. Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με στόχο έσοδα 32,4 εκ. ευρώ.
4. Την αύξηση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στα 29% με στόχο έσοδα 150 εκ. ευρώ.
5. Την αύξηση των συντελεστών στους φόρους των ασφαλίστρων με στόχο έσοδα 89,7 εκ. ευρώ.
6. Την κατάργηση απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ με στόχο έσοδα 20 εκ. ευρώ.
7. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις με στόχο έσοδα 156 εκ. ευρώ.
8. Την αύξηση της προκαταβολής φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο έσοδα 114 εκ. ευρώ.
9. Την κατάργηση της έκπτωσης από την εφ άπαξ καταβολή φόρου με στόχο έσοδα 24 εκ. ευρώ.
10. Πρόστιμα για την μη χρήση των ΚΤΕΟ με στόχο έσοδα 56,3 εκ. ευρώ. Κατάργηση της έκπτωσης στο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με στόχο έσοδα 13 εκ. ευρώ.
11. Επιβολή φορολογίας 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με στόχο έσοδα 45 εκ. ευρώ.
12. Την επιβολή τέλους 5 λεπτά σε κάθε στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με στόχο έσοδα 210 εκ. ευρώ.
Για την διετία 2015 – 2016 και με στόχο να κλείσουν τα επιπλέον έσοδα 3,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εξετάζονται:
13. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει περίπου 1,4 δισ. ευρώ έναντι 150 εκ ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016 μέσω έξι παρεμβάσεων:
– Της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες.
– Της νέας αναλογικής κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης με αυξημένους συντελεστές.
– Την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.950 στα 9.100 ευρώ.
– Της αύξησης της φορολογίας των αγροτών.
– Της αύξηση της φορολογίας για εισόδημα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ποσό έως 12.000 ευρώ από 33 σε 35% για έσοδα από 12.001 έως και 30.000 ευρώ και ένα συντελεστή 45% για κάθε επιπλέον εισόδημα.
– Την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
14. Αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να κλείσει η τρύπα των 350 εκ ευρώ από την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών και να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσια έσοδα συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ .
15. Την αλλαγή της φορολογίας στα ΙΧ με στόχο έσοδα 1,1 δισ. ευρώ όπου σχεδιάζεται:
– Στα τέλη κυκλοφορίας , η αλλαγή των σημερινών επιβαρύνσεων με βάση τα κυβικά να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος για όλους τους κατόχους ΙΧ, ώστε να αποθαρρυνθεί η κατάθεση πινακίδων.
– Στην τελική τιμή των ΙΧ εξετάζεται η σύνδεση του τέλους ταξινόμησης με την εργοστασιακή τιμή και όχι με τα κυβικά όπως ισχύει σήμερα.
16. Την επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκ. ευρώ.
17. Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός ειδικούς τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας . Επίσης εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/686330/forokataigida-pro-ton-pylon-ayta-einai-ta-epodyna-metra-poy-erxontai