Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)

GREENPEACE ΚΑΙ WWF: ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη η WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καταγγέλλουν μεθόδευση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προς όφελος της βιομηχανίας ορυκτών καύσιμων και σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πέντε υπουργοί- με κοινή επιστολή που εστάλη τον περασμένο μήνα ενόψει της συνάντησης που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου- ζητούν καθυστέρηση στην...


 εφαρμογή και επανεξέταση των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αποφύγουν το κόστος των απαραίτητων αναβαθμίσεών τους.

Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ότι όλοι οι εν λειτουργία λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, αλλά κάνουν και χρήση όλων των δυνατών παρεκκλίσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προκαλούν, έτσι, επιπλέον ρύπανση που ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 475 ανθρώπων κάθε χρόνο, με αντίστοιχες δαπάνες υγείας που αγγίζουν τα 1,37 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη «Lifting Europe's Dark Cloud: How cutting coal saves lives», την οποία πραγματοποίησαν πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η WWF και η Greenpeace ζητούν εξηγήσεις για την παρελκυστική στάση του υπουργείου, ενώ παρουσιάζουν τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η καθυστέρηση της εφαρμογής των αυστηρότερων ορίων ρύπανσης για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και εξηγούν γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η κυβέρνηση με το ένα χέρι υπογράφει την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και με το άλλο κάνει ότι περνά από το χέρι της για να την υπονομεύσει. Η προστασία, όμως, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν είναι παιχνίδι και δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό των συμφερόντων της βιομηχανίας του άνθρακα», δήλωσε ο υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του WWF Ελλάς, Νίκος Μάντζαρης.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δεν παύει να εκπλήσσει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας υπουργός Περιβάλλοντος, προκειμένου να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα του λιγνιτικού λόμπι της χώρας. Προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η άρνηση κυβέρνησης και ηγεσίας της ΔΕΗ να παραδεχθούν ότι ο λιγνίτης ανήκει στο παρελθόν και να στρέψουν τη δημόσια Επιχείρηση προς ένα πιο καθαρό και φθηνό ενεργειακό μοντέλο».






 http://prezatv.blogspot.gr/2016/10/greenpeace-wwf.html